Frissen Zalából

2021.12.04. 06:50

Hangversenyzongorát kap a megújuló Korona Szálló

Hangversenyzongorát kap a felújítás alatt álló Kiszöv-székház, alias Korona Szálló – hangzott el pénteken a helyszínen.

Arany Gábor

Böjte Sándor, Vigh László, Balaicz Zoltán és Tóth László a nagyteremben a felújítás látványtervével Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán polgármester felidézte: a Modern városok program támogatásával, jövő tavaszig, bruttó 528 millió forintból valósul meg a háromszintes épület rekonstrukciója. Az eredeti állapothoz hasonló helyreállítással kívánják kiemelni az elemeket, amelyek a műemlék épület értékét jelentették kívül és a belső terében. Az első emeleti nagyterem 1858 és 1894 között (az Arany Bárány Szálló dísztermének megépültéig) a város egyetlen reprezentatív bálterme volt.

A nagyterem egykori hangulatát kívánják visszahozni közösségi, kulturális célokkal, irodalmi estekkel, kamarakoncertekkel. Ehhez megfelelő eszközök is szükségeltetnek, amihez Vigh László országgyűlési képviselő közbenjárásával sikerült támogatást nyerni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter saját keretéből 13 millió forintot ad hangversenyzongora beszerzéséhez. Emellett hárommillió forint jut a Göcseji Múzeum gyűjteményébe két éve Vöcköndről bekerült 225 éves orgona felújítására, és további 10 millió forint a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem világításának korszerűsítésére.

Böjte Sándor, Vigh László, Balaicz Zoltán és Tóth László a nagyteremben
a felújítás látványtervével Fotó: Katona Tibor

Vigh László hangsúlyozta: a járvány dacára nem állt le a felújítás, ahogy a gazdaság sem, mert ily módon biztosítható az ország működése, és csak így juthat pénz az egészségügyre és a kultúrára. Ezért fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, enélkül kulturális rendezvényeket sem lehet tartani.

- Zalaegerszeg nagyszerű kulturális programokat tudott megvalósítani, ezek elengedhetetlen feltétele a minőségi hangszerek megléte, és e téren komoly fejlődést mutat a város – ezt Tóth László zongoraművész, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője emelte ki.

- A felújítással a város patinás épülete nyeri vissza régi szépségét, ahol kulturális szentély jöhet létre – fogalmazta meg véleményét Böjte Sándor, a településrész önkormányzati képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában