Frissen Zalából

2021.12.22. 11:57

Geotermikus fűtésrendszert építettek ki Lentiben

Mintegy 1 milliárd forintból építették ki a városban a geotermikus fűtési rendszert, melyre tíz intézményt kapcsoltak rá.

Korosa Titanilla

Vigh László és Horváth László az Átkötő utcában a szivattyúháznál tájékoztatott

A közelmúltban sajtóbejárás keretében tartott tájékoztatót a fűtésrendszer elindításáról, működéséről az Átkötő utcában található szivattyúháznál Horváth László polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

 

- A geotermikus fűtési rendszert elindítottuk -közölte Horváth László. - A 68,5 Celsius fokos melegvizet, amivel a fűtés biztosított, másfél kilométer mélyről nyerjük, a hozama percenként több mint 500 liter. Az utolsó állomáson a visszasajtoló kútba 50 Celsius fokos víz jut. Ezek a számok jelentősek, hiszen ha egy lakóházat veszünk alapul, ott egy kondenzációs kazánt 50-55 Celsius fokra állítanak be. Itt az 50 Celsius fokos visszasajtolt víz is gazdaságosan hasznosítható lesz.

 

Az Átkötő utcában fúrták a termelőkutat, itt alakították ki a szivattyúházat és a puffertartályt, ahonnan több mint 3 kilométer csővezetéken át jut el a melegvíz a tíz intézménybe.

 

-Minden érintett létesítményben a geotermikus hálózat biztosítja már a fűtést - folytatta a polgármester. - A város számára előnyt jelent, hogy saját lábon állunk az intézmények fűtését tekintve, továbbá mi határozzuk meg az árat és nem a gázszolgáltató. Biztonságos a rendszer, amely mellett a gázalapú fűtési lehetőség is megmaradt. Persze kell számítani technikai költségeket, a szivattyúk üzemeltetése, a szűrők cseréje, a vezetékek esetleges karbantartása, javítása pénzbe kerül, illetve a rendszer árammal működik, valamelyest külső energiaforrásra is rá van utalva. De összességében úgy számoljuk, hogy olcsóbb lesz ezzel a megoldással fűteni. Hogy pontosan mennyivel, annak megállapításához kell egy teljes év működtetés.

 

Vigh László gratulált az önkormányzatnak a beruházáshoz, mely mutatja, hogy Lentiben előre gondolkodnak, tervezik a város jövőjét. Hozzátette, hogy a melegvíz óriási kincs, amit itt a fűtéshez hasznosítanak és oldják meg rentábilisan a közintézmények fűtését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában