Frissen Zalából

2021.12.13. 12:00

Érzékenyítő mesekönyvet írt a próbatételes gyermekét egyedül nevelő édesanya

Jáger Mónikával már többször találkozhattak olvasóink. A fiatal édesanya egyedül neveli próbatételes gyermekét, a hétéves Alexandert. Folyamatosan koordinálja a sorstársakat a Higgy bennem program segítségével, miközben létrehozta az AFC speciális gyerekruhamárkát. Ezúttal más vizekre evezett, és érzékenyítő mesekönyvet írt, amelyet a Könyvmentorok Könyvkiadó adott ki.

Mozsár Eszter

A gyermeken nem sajnálkozni kell, hanem odafordulni hozzá. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár a fogyatékkal, mássággal élők elfogadása, ezt érzékeli Mónika, aki saját és a többi érintett gyermeket kedvesen kifejezve próbatételesnek hívja. A szülés után agyvérzésen esett át Alexander, ezzel édesanyja nehezített csomagot kapott a sorstól, ám úgy véli, a sok megpróbáltatás nem hiábavaló, így tud példát mutatni másoknak.

 

– Azt veszem észre, hogy sokan még mindig nem tudják megfelelően kezelni azt a helyzetet, amikor például egy kerekesszékes kisfiúval, kislánnyal, nagyobb gyermekkel találkoznak a játszótéren, orvosi rendelőben, az utcán – fogalmaz a mesekönyv szerzője. – Az a célom, hogy megmutassam, ezek a gyerekek nem fertőző betegek, oda lehet menni, lehet a szülőtől kérdezni, nem kell sajnálkozva közelíteni. Nyugodtan közeledjenek, finoman, mosolyogva. Fontos, hogy a szülő is megértse, a feltétel nélküli elfogadás igenis nagyon fontos minden egészséges lelkületű gyermek életében. Ezért született meg a minden korosztályt megszólító könyv. Az íráskor magamból indultam ki, ugyanis régen sem azokért a mesekönyvekért rajongtam, amelyekben gyerekek voltak a főszereplők, sokkal izgalmasabb volt számomra az állatok világa. Ezért gondoltam, hogy a megszemélyesített állatok segítségével próbálom bemutatni, miről szól a mi életünk. A könyv a kisgyerekek számára is közérthető.

– Szakember lektorálta…

– Büszke vagyok, hogy szakmai lektornak sikerült megnyernem dr. Kőnig Róbertet, az ország egyik leghíresebb gyermeksebészét, aki az első szóra elfogadta a felkérést. Nagyon nagy szó, hogy a nevét és arcát adja. Emellett több terapeuta elolvasta, ugyanis fontos volt számomra a visszajelzés. Ezenkívül Németh Kristóf színész és a barátnőm, Oszter Alexandra színésznő is az ügy mellé állt, ők írtak ajánlót.

Mónika kisfia, Alex a főszereplő, aki a könyvben kis mackó bőrébe bújt. A Bocsmamát az édesanya testesíti meg.

Jáger Mónika az új kötettel Fotó: ZH

 

– A macik, Róka Ricsi, Borz Bori és Nyúl Panna próbatételes állatok mellett még számos állattal találkozhatunk a könyvben. A PIC-i erdő elnevezés utal a kórházak koraszülöttrészlegére. A három mese azt mutatja be, hogy az egészséges figurák hogyan bánnak a próbatételes állatokkal. A Bocsmama az, aki segíti az elfogadást, elmagyarázza, mi miért történik, hogyan telik a kis mackó egy napja, milyen nehézségekkel küzd, milyen örömei vannak, miben viselkedik másként, mint az egészségesen született társai. Csak három történetet írtam, mert így könnyebben beépül a kisgyermekek vagy a szülők gondolataiba, fogalmaiba ez a világ. Úgy érzem, így sokkal hatásosabb az érzékenyítés. Az illusztrációt Méhész Tamásnak köszönhetjük. Már készül a második rész, egy történetet már megírtam. Azt tervezem, hogy többkötetes sorozat kerekedik a csodaerdő lakóinak életéből.

 

A szerző ötletesen belopta a kiadványba azokat a részleteket, amelyek a próbatételes családok életét szimbolizálják. A lila könyvborító a koraszülöttségre utal, az Álmok mezeje ugyancsak hasonló céllal jelenik meg, ott ugyanis azzá válhatnak, amik lenni szeretnének. Mónika reméli, hogy a mesék által nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is nyitottabbá, elfogadóbbá válnak. A tervek szerint óvodákba és iskolákba is eljuttatja a könyvet, s a járvány csillapodásával személyesen fog kampányolni ebben a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában