Frissen Zalából

2021.12.18. 06:50

Átadták a pénteki ünnepségen a Zalaegerszegért Díjakat

Pénteken délután, az első városként említés 600. évfordulójára emlékező programsorozat zárásaként adták át a Zalaegerszegért Díjakat az önkormányzati díszteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Csoportkép a díjátadó után. Ülnek: Tolvaj Márta, Szabó Gyuláné, Őriné dr. Bilkei Irén, Prokné Tirner Gyöngyi, Cziborné Vincze Amália, Horváth Zoltánné. Mögöttük: Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, Darabos Géza, Fabio Gentile, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, Balaicz Zoltán polgármester, Kereki Zoltán, dr. Sáska József, dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A városi képviselő-testület döntése értelmében az elmúlt 27 évben összesen 232 magánszemély, közöttük 9 külföldi, és 39 szervezet vehette át a Zalaegerszegért Díjat. Az idei díjak odaítéléséről a közgyűlés november 18-i ülésén döntött. A képviselő-testület 8 magánszemély és 2 szervezet tevékenységét ismerte el. 


Az ünnepi rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő mellett beszédet mondott dr. Varga Judit igazságügyi miniszter is. A kormány tagja méltatta a nap során megismert zalaegerszegi lokálpatriotizmus városépítő erejét, amelyhez a friss díjazottak is hozzájárulnak kimagasló teljesítményükkel, életútjukkal, Zalaegerszeg iránti elkötelezettségükkel. 

A díjak átadása előtt a Canterina Kamarakórus műsora járult hozzá az emelkedett hangulathoz, de most mutatták be a zalaegerszegi hitvallás elnevezésű dokumentumot, s a hozzá készült kisfilmet is. A városi identitás alapokmányát négy díszpolgár, dr. Hóbor Erzsébet, dr. Gyimesi Endre, Németh János és Szabolcs Péter adta át a polgármesternek, aki gondoskodik a városházi kihelyezéséről. A díjazott személyiségeket és két csoportot kisfilmek segítségével ismerhették meg a jelenlévők.

– Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit, ami nincs. Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen – ezzel a Hamvas Béla idézettel kezdte beszédét Balaicz Zoltán, utalva a díjazottak életét átható elhivatottságára. A polgármester hangsúlyozta: őseink üzennek, hiszen az ő tudásuk formálta a várost évszázadokon keresztül. Zalaegerszeg büszke a múltjára, közösségünk megbecsüli az előttünk járókat, és belőlük erőt merítve építi tovább a jelenben és a jövőben a városunkat. 


A Zalaegerszegért Díjat olyan magánszemélyeknek, szervezeteknek ítélhetik oda, akik a város építésében és környezetvédelmében, a város művészeti, kulturális, oktatási és sportéletében, egészségügyi és szociális szolgálatában, a város önkormányzatában vagy közigazgatásában példaértékűt, maradandót alkottak, tevékenységükkel a város jó hírnevét, presztízsét növelték, öregbítették. 

Zalaegerszegért Díjat kapott Cziborné Vincze Amália, a polgármesteri hivatal nyugalmazott közgazdasági osztályvezetője, Darabos Géza építészmérnök, a Zalaegerszegi Vívó Egylet vezetője, Fabio Gentile, az olasz testvérváros, Gorizia önkormányzati képviselője, Horváth Zoltánné Vajda Etelka, a Liszt Ferenc Általános Iskola nyugalmazott tagintézmény-vezetője, Kereki Zoltán korábbi magyar válogatott labdarúgó, Őriné dr. Bilkei Irén PhD régész, főlevéltáros, a középkori Zalaegerszeg történetének kutatója, Prokné Tirner Gyöngyi népművelő, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének vezetője. dr. Sáska József implantológus, a megye fogászati és szájsebészeti szakfelügyelő főorvosa, a csácsbozsoki városrészben működő Évgyűrűk Nyugdíjas Klub (a díjat Szabó Gyuláné vezető vette át) és a Zalaegerszegi Parkinson Egyesület (a díjat Tolvaj Márta vezető vette át). 


A résztvevők megnézhették a Vár a Zala mocsarában című filmet, mely virtuális eszközökkel rekonstruálta Zalaegerszeg középkori várát. Végül Kovács József plébános mondott karácsonyi áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában