Frissen Zalából

2021.11.19. 06:50

Zrínyi Miklósra emlékeztek: koszorúzás és konferencia is köszöntötte az évfordulót (videó)

Zrínyi Miklós halálának 357. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a neves költő és hadvezér szobránál, a polgármesteri hivatal előtti téren csütörtökön.

Mozsár Eszter

Koszorúzás a városháza előtti szobornál Fotó: Katona Tibor

A programot a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete és a Zala Megyei Nemzeti Szövetség szervezte. Az ünnepség elején a murakeresztúri Zrínyi-kadétok, a nagykanizsai Zrínyi-hagyományőrzők, valamint a Történelmi Vitézi Rend Zala-Somogy megyei székkapitányságának tagjai korhű ruhákban vonultak fel.

Koszorúzás a városháza előtti szobornál Fotó: Katona Tibor

A horvát és a magyar himnusz után a Mindszenty-iskola tanulói adtak műsort. Nagy Annamária Csenge Kosztolányi-, Kósa Réka Keresztury Dezső-, míg Simon Donát Zágorec- Csuka Judit-verset szavalt, majd ifj. Horváth Károly közreműködésével Kálmán Karolina énekelt.

A Rákóczi Szövetség helyi szervezetének alelnöke, Illés Csaba arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetekben bekerült a zalaegerszegi értéktárba a pozsonyi csatáról megemlékező ünnepség és a Zrínyi-kultusz. Az egyesület elnöke, Paál István beszédében felidézte Zala és Somogy vármegye főispánja és családja életútját, kiemelve a két Zrínyi Miklós – a szigetvári hős és a zalai főispán – honvédő érdemeit.

 

- Mindketten jó magyarok és horvátok voltak egyszerre, akik a Római Birodalom patríciusaitól származtatták magukat – emlékezett a szónok. – Családi birtokaikat a nemzet igényeivel együtt védték. Mindig koruk képzett és művelt képviselői voltak, akik remek külpolitikai érzékkel, ha kellett, fegyverekkel, fenntartás nélkül szolgáltak. A sok kiemelkedő Zrínyiből a két Miklóst ismeri leginkább a magyar történelem.

Paál István utalt a hadvezér halálának tisztázatlan körülményeire is. A rendezvényt koszorúzás zárta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában