Frissen Zalából

2021.11.30. 11:00

Több tíz éve hízó illegális hulladéklerakót számolnak fel Molnáriban (videó)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán az önkormányzat közel 1,8 millió forintot nyert a „Tisztítsuk meg az Országot!” projektben, a Táncsics utcában található illegális hulladéklerakó felszámolására.

Benedek Bálint

– Az elmúlt években gyakran volt tűz a nádasban, a szemét pedig nemcsak büdös, de a kiszórt vegyi anyagok mérgező gázokat is a levegőbe juttattak – folytatta a polgármester. – A nyertes pályázatban nyolcvan köbméter vegyes hulladék ártalmatlanítása szerepel, amit a Netta Pannonia Kft. hulladékkezelő segítségével végzünk el. A munka jól halad, teljesen megtisztítjuk a területet. Ezenkívül egy másik helyszínről betontörmeléket kell elszállítanunk. Kósa János hozzátette: a Sándor- hegyre vezető utat is rendbe teszik és remélik, hogy ezután messzire elkerülik a szemetelők ezt a részt is. Ezt nem bízzák a véletlenre: a helyi polgárőrök gyakrabban járőröznek majd ezen a szakaszon. Később pedig, újabb pályázatból, térfigyelő kamerarendszert építenek ki.

A település korábbi téglagyári területe a Táncsics utcában évek óta magánkézben van, ezért az ott lerakott építési törmelékért nem az önkormányzat felel. Kósa János polgármester szerint a környékbeli gazdák összefogtak és a köveket, téglákat, betont zúzalékként felhasználják a környékbeli ­mezőgazdasági utak feltöltésére. Az utca mentéért viszont már az önkormányzat felel, ez a terület pedig szinte mágnesként vonzotta az illegális hulladékot, az évtizedek alatt vegyes összetételű szemét halmozódott fel itt.

Kósa János az egész falu nevében örül annak, hogy sikerül felszámolni
az illegális hulladéklerakót Fotó: Szakony Attila

– Pedig idilli környezet lehetne, hiszen van egy tó, melyet védett aranykárászok, mocsári teknősök és tarajos gőték laknak – mondta Kósa János.

- Az elmúlt években gyakran volt tűz a nádasban, a szemét pedig nemcsak büdös, de a kiszórt vegyi anyagok mérgező gázokat is a levegőbe juttattak – folytatta a polgármester. – A nyertes pályázatban nyolcvan köbméter vegyes hulladék ártalmatlanítása szerepel, amit a Netta Pannonia Kft. hulladékkezelő segítségével végzünk el. A munka jól halad, teljesen megtisztítjuk a területet. Ezenkívül egy másik helyszínről betontörmeléket kell elszállítanunk. Kósa János hozzátette: a Sándor- hegyre vezető utat is rendbe teszik és remélik, hogy ezután messzire elkerülik a szemetelők ezt a részt is. Ezt nem bízzák a véletlenre: a helyi polgárőrök gyakrabban járőröznek majd ezen a szakaszon. Később pedig, újabb pályázatból, térfigyelő kamerarendszert építenek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában