Frissen Zalából

2021.11.05. 17:30

Tényleg Virág az igazi? Hogyan hozzunk jó döntéseket?

Dönteni nehéz dolog, főleg, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hányféle tényező befolyásolja a választásainkat. Még apró dolgokban is sokat hezitálunk néha, hát még ha fontos ügyben kell A-t vagy B-t mondanunk. Ha pedig a lehetőségek száma végtelen, végképp összezavarodhatunk. Dr. Gedeon Zoltán neurológus, pszichiáter, pszichoterapeuta alábbi írása erre hoz példát, s tippet is kap az olvasó, hogyan könnyítse meg a (döntési) helyzetét.

Szabó Judit

Forrás: illusztráció

Fotó: Shutterstock

 

Fotó: Shutterstock / illusztráció

- Na, melyik legyen? A vajszínű vagy a bézs? Bár ha halványzöld lenne a huzat, talán a bézs jobban menne hozzá, nem gondolod? Viszont ha a huzat inkább türkiz, akkor a vaj. Vagy legyen a klasszikus, fehér, halványkék, és kész?

- Micsoda?

- Hogyhogy micsoda? Hát a székeken a huzat, és a támlán a masni.

- Ja, már megint? Bocsi, a fényképésznél voltam leragadva. Ő inkább vörös. Szerinted menni fog a szalvétagyűrűhöz? Mármint a haja. Mert ugye megkérhetjük, hogy festesse be. Vagy húzzon parókát, kék-zöld melírral, hogy a terítővel is harmonizáljon.

- Azért ez már szemétség! Én csak azt akarom, hogy minden tökéletes legyen. Téged persze nem érdekel semmi! Nem érdekel ez az egész esküvő. Azt sem tudom, miért veszel el egyáltalán.

- Hát hogy lássalak abban a fantasztikus uszályos ruhában, amit meséltél.

- Uszályos?! Hát még ez sem? Ennyire sem érdekel? Mondtam neked, hogy nem lesz uszály. Kimondottan rövid lesz. … Vagy félhosszú. Max. Csak azt nem tudom, hogy Chanel, vagy Dior? Vagy inkább az a no-name, ami annyira különleges? Tudod, amelyik olyan, mintha fel lenne sliccelve, aztán mégsem, mert ott van benne az a testszínű betét.

- Tudod, hogy az lenne a legszebb, ha nem is lenne rajtad semmi.

- Ezt most ne vicceld el! Egyszer megy férjhez az ember, úgyhogy annak meg is kell adni a módját.

- Hát erre lassan ne vegyél mérget!

- Mit mondasz?

- Semmit, drágám, semmit.

- Azt remélem is! Nincs jogod beszólni, mindent nekem kell intézni. Csak a zenészt kértem tőled, és tessék, megvan? Nincs meg!

- Nincs meg, mert a Pityuék túl egyszerűek. A Zsolti részeges, majd berúg, és nem bírja végig. A Bankcsapda a régi haverjaimból áll, és olyanokat tudnak rólam, amit te nem, ezért ne legyenek ott! Az a kisebb századnyi ex-katonazenekar túl drága, a pestiek meg ne fanyalogjanak itt a vidéki lagzin. Kihagytam valakit? Ja, igen, a zenebohócra én mondtam nemet, mikor kiderült, hogy csak a cirkuszi műsort tudja nyomni.

- Igen, és? És, akkor megvan?

- Nincs, kedvesem, nincs. Napszemüvegben járok az utcán, hajbetétes baseball sapkában, hogy meg ne ismerjen senki, annyira ciki már ez az egész. Pár hét van hátra, és még semmi! Semmi, de semmi nem fix. Nem tudunk semmit, csak azt, hogy össze akarunk házasodni.

- Meg a virágokat.

- Azt csak tudtuk!

- Nem tehetek róla, hogy kiderült, hogy fagyasztott holland rózsából csinálja. A nagymama falujában van egy kertész, aki gyerekkoromban kötötte a csokrokat pedagógusnapra, évzáróra, meg ilyesmi. Talán őt kellene megkérni. Vagy azt a virágkötészetet, ahonnét az Ágiék rendeltek az esküvőjükre. Vagy kit? Teljesen össze vagyok zavarodva. És ott vannak még a petárdások, a tortások, a vőfély, és a többiek.

Virág majdnem sírt a tehetetlenségtől, de Zebulon már egyre kevésbé sajnálta. Benne is felgyülemlett az elmúlt hónapok megannyi kínlódása, veszekedése, az elpazarolt idő miatti düh. Úgy érezte, Virágnak semmi sem jó. Elkeserítette, hogy a lány nem tud dönteni. Hát milyen anya lesz? Milyen feleség? Zebulon maga elé húzta a korsót, mélyen belenézett a habba és felette magának a kérdést: vajon ő lesz a megfelelő? Tényleg ő az igazi, a legjobb választás?

Fotó: Shutterstock / illusztráció

Azzal elővette a telefonját, és a telefonkönyvet az „A” betűhöz pörgette: Abigél.

Ki is volt ő? Ja, egy lány a konferenciáról, akivel megbeszélték, hogy összecsörögnek valami amerikai tanulmány miatt. Akkor nem lett belőle semmi. Zebulon most felhívta, és délutánra randit beszélt meg vele a főtéri kúthoz. Adél. A régi csoporttárs. Mindig volt köztük valami, de soha nem tettek egy lépést sem egymás felé. Estére Zebulon meghívta vacsorázni. Agáta. Na ja, a kis szomszéd csaj, aki állandóan edzeni jár. Reggelre egy közös futás már el is volt intézve. Zebulon így ment végig a névsoron egészen a Z betűig. Tele lett az egész hete, a hétvégéje, és a jövő hét is.

Akkor viszont nyugtalankodni kezdett. Mi lehet a száma a patikus csajnak? És az öccse tanárnőjének? Vagy annak a lánynak, akit a strandon látott? És akit a neten? Honnan szerzi meg? Hogy hívja el őket? És ha nem jönnek? Nem fog rosszul választani? Tényleg Virág lenne az igazi? Vajon tényleg ő a legjobb?

Mire idáig ért, órák teltek el, talán el is ázott kissé. Ahogy bámulta a csillapodó habot, egy szöveg rajzolódott ki belőle. Üzenetnek látszott: „Nincs legjobb, csak jó van. Elég jó.”

Dr. Gedeon Zoltán
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Egészen egyszerűnek látszó problémák megoldásánál is nehezíti a döntést a választható lehetőségek túl nagy száma vagy az információbőség – mondta a zaol.hu-nak dr. Gedeon Zoltán. – A fenti példán túl ki ne szembesült volna a jelenséggel, mikor egy új telefont, autót, nyaralási helyszínt kellett választani, hogy a rengeteg információt összevetni szinte lehetetlennek tűnt. Mire a végére érünk egy ilyen folyamatnak, az elejére már nem is emlékszünk, új szempontok merülnek fel, vagy váratlanul új lehetőségek végtelen csoportja tárul fel. Néha pedig a döntés lehetetlenné válik. A jó problémamegoldó emberek ezért általában nem a legjobb megoldásra törekszenek, hanem beérik az elég jó, vagy az adott helyzetet, igényt kielégítő megoldással. Persze ezzel sokszor valóban nem a legideálisabb megoldás születik, azonban a döntés, az így felszabaduló idő, mentális kapacitás lehetővé teszi újabb problémák megoldását, a figyelem fókuszának másra irányítását. Hosszú távon, az egyes döntéseknél esetleg elszalasztott előny sokszorosan megtérül.

Aki el szeretne mélyedni a döntéseink, problémamegoldásaink hátterében, tudnia kell, hogy számos egyéb tényező is befolyásolja a választásainkat. Ezek közül az algoritmusok és a heurisztikák emelendők ki. Az algoritmusok olyan szabályok, képletek, melyeket alkalmazva biztosan eljutunk egy-egy probléma megoldásához. Ha például a havi fizetésből nem sikerül kijönni, bizonyos spórolási szisztéma szerint meg lehet takarítani a megfelelő összeget. Vagy rájövünk, hogy nem lehet, és más jövedelemforrást kell keresnünk.

Bizonyos problémák megoldására azonban nincsenek szabályok, a jegyespár példája is ilyen. Zebulon nem tudja, jó feleség lesz-e Virág, hiszen ha nem tudott dönteni semmiben, felmerül a kérdés, férj tekintetében tudott-e valójában? Ilyen problémák megoldásánál segíthet a heurisztika.

A heurisztika olyan durvább, ökölszabálynak tartható stratégiákat jelent, melyek a döntést jelentősen megkönnyítik, de nem feltétlenül vezetnek el a megoldásig. Nagy szerepe van bennük a szubjektivitásnak, így a hibalehetőség is nagyobb, viszont tágabb problémakörre alkalmazhatóak. A heurisztikák egyike a példánkban látható analógiák keresése – ha Virág ebben nem tud dönteni, abban sem tud. Lehet, hogy ez egyáltalán nem igaz, de mindenképpen leegyszerűsíti a helyzetünket. Persze aztán Zebulon Virághoz hasonló hibát követ el, amikor sorra hívja randira a lányokat, mert ő sem tud dönteni – ez is szemlélteti a problémamegoldási stratégia kudarcát. További példa a heurisztikára a hátulról előre haladás, mint a nyomozásnál, ha a szálakat visszafelé kell felgöngyölíteni, de van olyan módszer is, hogy a problémát feldaraboljuk kisebb egységekre. Ha ugyanis részfeladatokat oldunk meg, könnyebben haladunk, ha nem tűnik eleve reménytelennek az ügy.

Természetesen a problémamegoldó képességet számos egyéb tényező is befolyásolja, mint például a feladatra való motiváltság, a megfelelő izgalmi szint, a felkészültség mértéke, az alacsony vagy túlértékelt önbecsülés, a kimerültség, a tudatmódosítók hatása vagy a mentális beállítottság, az előítéletek, a magunk szabta akadályok. Ezek tárgyalása azonban meghaladja cikkünk kereteit.

Sorozatunk korábbi részei:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szuperanyu-lebukik-5657111/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nemek-harca-van-ugy-hogy-mindenki-veszit-5586788/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/itt-mindenki-hulye-itt-mindenki-5325767/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mindent-megtettem-erte-akkor-megis-mitol-lett-ilyen-ez-a-gyerek-5280451/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/menedzsergorcs-meg-a-nevet-sem-tudta-alairni-a-cegvezeto-5211217/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-az-ejjel-nem-mulik-el-soha-egy-tortenet-a-harcteri-idegessegrol-vagyis-a-poszttraumas-stresszrol-5166520/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/anyam-megorult-belat-nem-ereszti-5144065/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-kivegzesere-vart-de-erdekelte-egyaltalan-folyton-elaludt-a-katona-5119183/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/nem-vagyok-eleg-jo-neki-ha-ezt-gondolod-tenyleg-nincs-eselyed-5101072/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ratetolvaltak-a-feher-hatsojara-hogy-feketeseggu-5083144/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában