Frissen Zalából

2021.11.03. 14:16

Szlovéniában tovább szigorítanak

Jelentős szigorításokat léptetett életbe hétfőtől a szlovén kormány a koronavírus járvány elleni védekezés jegyében. A rendelkezések a szociális és oktatási intézményeket, valamint a vendéglátó egységeket is érintik.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Utóbbiakat csak védettségi igazolás birtokában, illetve annak hiányában negatív PCR-teszttel látogathatják a vendégek, amelyek meglétét az éttermek, kávézók üzemeltetőinek kötelezően el kell végezniük. Amennyiben a vendég egyik dokumentummal sem rendelkezik, netán megtagadja annak bemutatását, úgy a belépést nem engedélyezhetik számára. Ezen előírások betartatása a vendéglátó egységet üzemeltető kötelessége, ha elmulasztja, bírságot szabhatnak ki rá, valamint az üzletet is bezárattathatja a hatóság.

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben csak azok számára engedélyezett jelenléti oktatás, akik folyamatosan öntesztelést végeznek. Ezt eddig heti egy alkalommal kellett a diákoknak megtenniük, e héttől viszont már heti kétszer – hétfőn és szerdán – kell elvégezni a vizsgálatot, amihez az állam mindenki számára térítésmentesen biztosítja az antigén gyorstesztet. Az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak 48 óránként kell tesztet végeztetniük, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy átestek-e a fertőzésen. Ezeknek a teszteléseknek a költségei a munkáltatót terhelik.

A rendelkezések között azt is szerepel, hogy zárt térben mindenki – az oltottak és a fertőzésen átesettek is – köteles maszkot hordani. Lendván azt is megtudtuk, a muravidéki Covid-betegek ellátására kijelölt muraszombati kórházban már a múlt héten betelt valamennyi ágy, ezért az új eseteket kénytelenek más intézményekbe irányítani. A szerdai adatok szerint a megelőző napon, azaz kedden 7722 PCR-tesztet végeztek el Szlovéniában az egészségügyi szolgálatok, ebből 3456 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Kórházban 670 személyt ápolnak (ez 36 fővel több, mint hétfőn), közülük 159-en szorulnak intenzív ellátásra, 46-an lélegeztetésre. A koronavírus járvánnyal összefüggésben kedden elhunytak száma 18 személy volt, nyolc fővel több, mint hétfőn.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában