Frissen Zalából

2021.11.19. 11:58

Kik kapnak idén Zalaegerszegért Díjat?

A csütörtöki közgyűlés fontosabb döntéseiről, köztük a Zalaegerszegért-díjasokról a városházán tartott sajtótájékoztatót péntek reggel Balaicz Zoltán polgármester.

Szabó Judit

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester elmondta, hogy idén emlékezünk Zalaegerszeg 1421-es, első, már városként való említésének 600 éves évfordulójára. A jubileum záróeseménye december 17-én lesz, akkor adják át a Zalaegerszegért Díjakat. A közgyűlés döntése értelmében az idei kitüntetettek a következők: Darabos Géza építészmérnök, a Zalaegerszegi Vívó Egylet elnöke, Őriné Dr. Bilkei Irén régész, főlevéltáros, a Zala Megyei Levéltár címzetes főigazgatója, a 600 évvel ezelőtti események kutatója, Fabio Gentile, Zalaegerszeg olaszországi testvérvárosa, Gorizia korábbi alpolgármestere, tanácsnoka, jelenleg Friuli Venezia Giulia tartomány közigazgatási titkára, Cziborné Vincze Amália, a polgármesteri hivatal nyugállományba vonult közgazdasági osztályvezetője, dr. Sáska József, Zala megye fogászati és szájsebészeti szakfelügyelő főorvosa, Kereki Zoltán korábbi válogatott labdarúgó, a ZTE FC egykori utánpótlás vezetője, Horváth Zoltánné Vajda Etelka, a Liszt Ferenc Általános Iskola korábbi tagintézmény-vezetője, Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője, a Zalaegerszegi Parkinson Egyesület, valamint a Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub. A díjakat december 17-én adják át.

Balaicz Zoltán
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

Felosztották a lakásalapot

A lakásalapból 2022-ben 100 millió forintot használ fel az önkormányzat a következő célokra. 60 millió forintot 18 darab önkormányzati bérlakás teljes, vagy részleges felújítására, korszerűsítésére, 19 millió forintot nyugdíjas otthonházi lakások felújítására, 10 milliót az első lakáshoz jutók támogatására, 1 millió forintot családok otthonteremtési támogatására, 9 milliót önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélyére, 1 milliót lakhatási krízisalapra.

A Mindszenty-múzeum és az alsóerdei élménypark üzemeltetéséről

A Modern Városok Program részeként zajlik a Göcseji Múzeum 1890-es épületének teljes külső és belső felújítása, továbbá épül az új múzeumi szárny is, amelyben lesznek múzeumpedagógiai termek, turisztikai vetítő, gyermekfoglalkoztató, 120 fő befogadására alkalmas szakmai konferenciaterem, kávézó, ajándékbolt, új időszaki kiállítóterek, panorámás kiállító tetőterasz, raktárak, restaurátorműhelyek, valamint új állandó kiállítások, melyek emléket állítanak Zalaegerszeg 20. századi történetének, Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébános (későbbi bíboros, esztergomi érsek) zalaegerszegi életének, a kommunista diktatúra egyházüldözésének, valamint a középkori zalaegerszegi várnak is, hangzott el a Zeginfón. Az új épületszárny tagintézményként fog működni, döntött a közgyűlés.

Az alsóerdei élménypark üzemeltetést saját cégére bízza a város, a ZTE-Sportszolg Kft.-re, amely ezentúl Zalaegerszegi Élménypark Kft. néven fog működni.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Újabb terület a Széchenyi-egyetemnek

A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya mellett olyan tudományos és innovációs park kezd kialakulni, ahol a gazdasági szereplők és az egyetemi szféra szereplői szoros együttműködésben működnek egymás mellett. Fejlesztést hajt végre a területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a győri székhelyű, az Audival együttműködő Széchenyi István Egyetem is. Utóbbi 4 milliárd forintos beruházással építi új kutató-fejlesztő központját, de az egyetem jelezte, hogy további területre is szüksége van. Ezért az önkormányzat a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.-n keresztül értékesít egy 2.044 négyzetméter nagyságú területet 11.032.490 forintért, melynek közművesítése után elkezdődhet ott is az egyetemi beruházás.

A zalaegerszegi ZalaZONE madártávlatból
Fotó: Széchenyi István Egyetem

Nem lesznek díjemelések

Balaicz Zoltán kitért arra is, hogy nem emelkednek a parkolási díjak és a parkolóbérlet árak jövőre. A nem lakás céljára szolgáló önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjai (üzletek, irodák, műhelyek, raktárak, garázsok), a várásokon és piacokon alkalmazott területhasználati díjak, helybiztosítási díjak, helypénzek és óvadékok sem nőnek.

Településrendezés

Az önkormányzat településrendezési eszközök módosítását megelőző döntéseket is hozott, amelyek számos helyszínt érintenek. Új lakóparkot építenének az Egervári út mentén, társasház épül a volt Ady-óvoda melletti, már üres területen, raktár épülne a Virágzó mező utcában, folytatódik a Gébárti-tó környékének turisztikai célú fejlesztése, kereskedelmi jellegű fejlesztést terveznek az XXL Fitness-Wellness Központ melletti területen, garázsok épülnének a Bocskai utcában, tovább bővülne a Mindszenty-iskola vívóterme mozgássérültek sportolási és rehabilitációs lehetőségei számára, elkészítés alatt áll a Zalmon Kft. lazacfarmjának megépítése és új gyártócsarnok jönne létre a Városvég utcában.

Gébárti-tó – Zalaegerszeg Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Készülnek a következő európai uniós ciklus fejlesztési pályázataira

Hamarosan megnyílnak az Európai Unió 2021-2027 közötti fejlesztési időszakára vonatkozó pályázati források. Ahhoz, hogy az önkormányzat pályázni tudjon, szükséges volt felülvizsgálni az Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS), melyben meghatározták valamennyi fejlesztési elképzelést, belevettek minden ötletet, akár a többség, akár az ellenzék részéről merült fel, mondta a polgármester. Még nem tudni, hogy mire lesz pályázati lehetőség, s a város minden lehetőséget ki akar használni, ezért újították meg a mintegy 500 oldalas anyagot.

Zöldstratégia

A közgyűlés elfogadta a 2021. évi zöldfelületi stratégia végrehajtásáról szóló tájékoztatót, valamint jóváhagyta a 2022. évi cselekvési tervet. Ebben 2022-re 10,4 millió forint forrást biztosított különböző városrészi zöldfelületi rendezésekre.

Új gazdasági vezető a GESZ élén

A Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZEGESZ) új gazdasági vezetőjévé Tóth Ildikót nevezte ki a képviselőtestület.

Vadszőlő utca

Közterületet nevezett el a közgyűlés: a helyi lakók kérésére az egyik, eddig csak helyrajzi számmal szereplő alsójánkahegyi utat Vadszőlő utcának keresztelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában