Frissen Zalából

2021.11.29. 14:00

Igaz meséket írt a zalaegerszegi grafológus

Szép Györgyi grafológusként, igazságügyi szakértőként dolgozik. Ezúttal azonban nem más kézírását vizsgálta, hanem tollat ragadott, és gyerekkönyvet jelentetett meg Igaz mesék címmel. Célja a kicsik felkészítése az életre.

Mozsár Eszter

Mese-mese mátka, pillangós madárka… Hányszor mondtuk gyermekkorunkban ezt az egyszerű kiszámoló mondókát a fogócska előtt. Ebből is látszik, hogy mindennapjainkat szinte észrevétlenül szövi át az a vágy, hogy a történetekkel kézen fogja járjunk egész életünkben. Szép Györgyi grafológusként, igazságügyi szakértőként dolgozik. Ezúttal azonban nem más kézírását vizsgálta, hanem tollat ragadott, és gyerekkönyvet jelentetett meg.

Szép Györgyi már több mint tizenöt éve, 1996 óta foglalkozik a kézírás elemző vizsgálatával, 2018-ban megjelent „Titkos írás” című könyve a grafológiát mint tudományt hozta közelebb az olvasókhoz. A szerző a kilencvenes évek végén közreműködött A Hold túlsó oldalán című filmben is, méghozzá azzal, hogy akkor a film témáját adó zalaegerszegi csillagász, Izsák Imre Gyula levelezését elemezte.

Mostani kiadványa egészen más vizekre evez, ugyanis az elmúlt években készült, gyermekeknek szóló történeteit gyűjtötte össze. Célja pedig nem más, mint a kicsik felkészítése az életre, nagyvilág kihívásaira. – Teljesen véletlenül kezdtem meséket írni. A komolyabb, grafológiával foglalkozó témák mellett a pályázati felhívásoknak eleget téve szőttem ezeket a történeteket, amelyek többször elnyerték a zsűri tetszését. Különféle pályázatokon díjaztak, így felbátorodtam, és belefogtam a gyerekeknek szóló történetekbe – emlékezik vissza a szerző.

Szép Györgyi Fotók: ZH

- Pedagógus édesanyám nagyon sokat mesélt nekünk gyerekkorunkban, testvéremmel a Grimm- és Benedek Elek-meséken nőttünk fel. Írásaim talán ezeknek a gyerekkori élményeknek köszönhetően a klasszikus, hagyományos mesék felépítését követik, a figurák nem túlságosan elvontak, így lesznek a főhősök nálam jobbára királyok, királykisasszonyok, szegény, ám nemes, szívű kérők. A történetekben a jószívű elnyeri jutalmát, a gonosz a büntetését.

Nálam még a boszorka is egy kedves, az állatokat nagyon szerető öreg hölgy. Azért az Igaz mesék címet adtam, mert sokszor saját emlékeimet, tapasztalataimat ültettem át a mesék világába. Látom, hogy a gyerekek számtalan problémával küzdenek a mai világban, s tudom, hogy a mesék – csakúgy, mint más művészeti ágak – terápiaként is használnak. Szerintem, de szakemberek vizsgálatai alapján is mondható, nagyon jó a betegségek és a mentális zavar megelőzésére.

A kötet címlapja

Segíti a kicsik közösségépítését, illetve a személyiség- és önismeretben hasznos. Az illusztrálásra húgomat, Suderné Szép Ágnest kértem fel, aki fekete-fehér rajzokat készített. Szeretnénk, ha a kisgyerekek nemcsak olvasnának, hanem kezükbe vennék a ceruzákat és kiszíneznék az ábrákat. A szerző szándéka, hogy a mesélő-színező zsebkönyv fejlessze az ifjú olvasók fantáziáját, kreativitását, ügyességét. A könyv kiadását Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület támogatta. Egyelőre száz példányt nyomtattak, aminek nagy részét könyvtáraknak és a megyei kórháznak szeretné felajánlani Szép Györgyi.

- A mesekönyv választ keres arra, hogy miként lehetünk tündérek, hogyan lehet a varázsceruzával varázsolni és bebizonyítja, hogy az őszinteségnek igenis van jutalma, sőt, a hétköznapok gyermekhőseit is megismerhetjük – mondta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában