Frissen Zalából

2021.11.08. 06:50

Egy izgalmas korszak pénzeit is megtekinthette a nagyközönség Nagykanizsán

Idei utolsó kanizsai éremgyűjtő találkozóját-kiállítását rendezte meg szombaton a Hevesi Sándor Művelődési Központban a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja.

Horváth-Balogh Attila

20211107, Nagykanizsa, Bankjegyek az oroszországi polgárháború idejéből Érmebörze és kiállítás a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, országgyűlési képviselő, Farkas István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja elnöke és Varga János gyűjtő . Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: Szakony Attila

A találkozón ezúttal is szép számban vettek részt gyűjtők, akiknek egy-egy ilyen börze a legjobb alkalom arra, hogy gyűjteményüket gyarapítsák. Ahogy az már hagyomány, a találkozóhoz kiállítás is kapcsolódott. Az érdeklődők ezúttal az oroszországi polgárháború (1917–1922) idején készült bankjegyeket vehették górcső alá a nagykanizsai Varga János gyűjteményéből.

 

– Érdekes és izgalmas ez az időszak egy gyűjtő számára, ugyanis rendkívül sokféle bankjegyet nyomtattak a szemben álló felek akkor, a háborús időszakban a háborús cselekmény alá vont Európa-méretű területen – bocsátotta előre Farkas István, a szervező Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportjának titkára. – Gondoljunk csak bele, mennyire nehéz volt ezt kivitelezni az említett körülmények között…Lévén sokszínű hadseregekről beszélünk (éppen olyan sokszínű, mint amilyen később a Szovjetunió volt), a bankjegykészlet is sokszínű volt. A fehérek nyomtattak többet, a vörösök kevesebbet, és a szemben álló felek egymás pénzeit nemigen fogadták el magasabb szinten, legfeljebb a közkatonák. Nyilván a bankjegyek nyomtatására a fehéreknek volt nagyobb szükségük a fegyverbeszerzésekhez, valamint az élelmiszer-vásárláshoz egymás között, a vörösök az állami rubelt használták. A korszak bankjegytörténeti szempontból legalább akkora jelentőséggel bír, mint amikor a világ első bankjegyeit kibocsátották – hangsúlyozta a titkár.

Farkas István jelezte: Nagykanizsán a mostani volt az idei utolsó találkozó és kiállítás, most pár hónap szünet következik, ugyanis márciusban rendezik meg a következő hasonló programot. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, országgyűlési képviselő, aki a találkozó fővédnöke is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában