Frissen Zalából

2021.10.27. 12:16

Zalaegerszegen folytatódik az elektromos csuklós autóbusz tesztelése – Frissítve

A HUMDA Zrt. Zöldbusz mintaprojektjében új, elektromos meghajtású csuklós busz tesztelésére nyílik lehetőség négy városban.

ZH

Tesztüzemben közlekedik a BYD gyártmányú K11U típusú csuklós jármű

Fotó: HUMDA

Mindenhol két héten keresztül közlekedik a BYD gyártmányú K11U típusú jármű. Jelenleg Zalaegerszegen zajlik a program, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik az eredetileg Sopronban induló kezdeményezés. Zalaegerszegen a héten kezdődött el a 14 napos tesztidőszak a Zöldbusz mintaprojektben, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által alapított, a tárca 100 százalékos tulajdonában lévő társaság, a HUMDA Magyar Autó-, Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinál.

– A mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak lesz lehetősége a csuklós elektromos busz ingyenes kipróbálására – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Tesztüzemben közlekedik a BYD gyártmányú K11U típusú csuklós jármű
Fotó: HUMDA

Steiner Attila hozzáfűzte: novemberben Székesfehérvár, majd Szolnok ad otthont a csuklós elektromos autóbusz tesztelésének. A tesztüzemben részt vevő járművet a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja, új fejezetet nyitva a magyar kormány által indított Zöldbusz programot megalapozó mintaprojekt megvalósításában. Zalaegerszegen BYD gyártmányú, K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők – emelte ki az ITM államtitkára.

A mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már csuklós elektromos autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni – hangsúlyozta Steiner Attila.

Ez a beltér fogadja az utazókat az ingyenes tesztjáraton
Fotó: HUMDA

– Hosszabb távon azzal számolhatunk, hogy a következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy hazánk 2050-re teljesen klímasemleges országgá váljon – emelte ki Vigh László helyi országgyűlési képviselő.

– A város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhetőbb, fenntartható zöld megyeszékhellyé váljon. Számos intézkedési tervvel készülünk, így napelemparkok, kerékpárutak épülnek, elektromos töltőket telepítünk, intézményeink energetikai felújítására, zöldfelületeink növelésére is odafigyelünk. A céljainkat segíti a Zöldbusz program is, melynek részeként most egy elektromos csuklós busz tesztelésére van lehetőségünk, 2022-től pedig 11 új, elektromos busz áll a helyi közösségi közlekedés szolgálatába – hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Részlet a busz belsejéből, a csuklós csatlakozással
Fotó: HUMDA

– A zöldmobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság növelése a küldetésünk része. A Zöldbusz programban megvalósuló, ehhez hasonló városi demonstrációs projektek lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság találkozhasson a kormány zöldszemléletével, valamint az üzemeltetési tapasztalatoknak és lakossági visszajelzéseknek köszönhetően számos jövőbeni döntést alapozhatunk meg – hívta fel a figyelmet Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában