Frissen Zalából

2021.10.20. 12:55

Pannon Tudományos Nap Nagykanizsán

A tudományágak közötti kapcsolatok kiépítésére fókuszált a Tudományos Akadémia (MTA) Pécsi és Veszprémi Területi Bizottsága és a kanizsai önkormányzat közös Pannon Tudományos Nap rendezvénye a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.

Benedek Bálint

Átadták a Pannon Tudományos díjat, balról: Léránd László, Kovács L. Gábor, Kovács Antal a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és Padisák Judit Fotó: Szakony Attila

A több, mint tíz éves hagyományra visszatekintő esemény megnyitóján dr. Léránd László, a pécsi bizottság elnöke beszédében elmondta: a tudomány érdekében a Paksi Atomerőmű Zrt. is a jó kezdeményezés mellé állt, s ugyancsak támogatja a munkát, sőt a Pannon Tudományos díj átadását is.

A két bizottság az atomerőmű közreműködésével az idén Kovács L. Gábor orvost, neuroendokrinológust, laboratóriumi szakorvost, emeritus egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját tüntette ki. A doktor bemutatásában hosszasan sorolták kutatói, oktatói és orvosi kitüntetéseit. Fő kutatási területei között szerepel: a neuroendokrinológia, a neuroimmunológia, valamint az endokrin rendszer és az idegrendszer kapcsolatának elemzése. Kovács L. Gábor tavaly óta a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője. A díjjal a dunántúli régió tudományos életében elért kiemelkedő tevékenységét és életpályáját ismerték el.

Átadták a Pannon Tudományos díjat, balról: Léránd László, Kovács L. Gábor, Kovács Antal a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és Padisák Judit Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Padisák Judit, a veszprémi bizottság elnöke lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: a tudományos nap keretében a PhD fokozattal rendelkezők is díjat kapnak, hiszen övék a jövő. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetemről Földes Fanni Vivien, míg a veszprémi Pannon Egyetemről Zsirkáné Fónagy Orsolya érdemelte ki, magas szintű munkájáért.

– A konferenciasorozat fontos küldetése, hogy a legtehetségesebb és legmotiváltabb hallgatók nyitottak legyenek a tudományos pálya iránt – folytatta. – Soha ne felejtsék el, hogy a tudományos munka a felfedezésen alapszik, mindig az ismert és az ismeretlen határán járunk. Persze tesszük ezt a biztos tudás, s a szakirodalom talaján, de ezzel együtt érdeklődnünk kell az újdonságok iránt, akárcsak a gyerekeknek.

 

A rendezvényen Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora méltatta a tudományos nap jelentőségét. Szerinte a térségnek is lényeges a konferencia, hiszen a pécsi és veszprémi kutatók megismerhetik egymás tudományterületét, de ilyenkor a helyi szakemberek is értékes tudással gazdagodhatnak. A kanizsai kampusz munkatársai az elmúlt időszakban nagyon komoly tudományos sikereket értek el, folyamatosan fejlődnek. A közelmúltig hiányzott a tudomány területek közötti párbeszéd, ám egy ilyen seregszemle lehetőséget ad a közös kommunikációra, mely előrelendítheti a közös gondolkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában