Frissen Zalából

2021.10.21. 07:00

Megújult a becsehelyi templom

Jelentős felújítást végeztek a település Keresztelő Szent János-templomán. Az építmény párkányának egy darabja évekkel ezelőtt leszakadt, a munkálatok keretében ezt is helyreállították a szakemberek.

Horváth-Balogh Attila

Újra régi szépségében pompázik a templom Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Horváth Gábor plébánostól megtudtuk: a tetőszerkezet esetében évekkel ezelőtt stabilitási problémák alakultak ki, s ez okozta a jókora párkányrész leszakadását. Három évvel ezelőtt szakértői vizsgálatot követően megerősítették a tetőzetet. Szerették volna saját forrásból helyreállítani a leszakadt párkányt is, ám az építőiparban tapasztalható szakemberhiány miatt ez nem sikerült. Közben az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül adódott egy templomfelújításhoz kapcsolódó 15 millió forintos pályázati lehetőség, melyen sikerrel szerepeltek – így nemcsak a párkány helyreállítása valósulhatott meg.

Újra régi szépségében pompázik a templom
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Horváth Gábor plébános elmondta: a templom teljes külső festése is megvalósult, s ahol arra volt szükség, ott vakolatjavítás is történt. Az atya jelezte: közben nem várt nehézségek adódtak, például hogy a templomtorony festését csak alpinistákkal lehetett elvégeztetni. Arra is fény derült, hogy a torony faablakai teljesen elkorhadtak és cserére szorulnak, illetve hogy a homlokzati rész szoborfülkéinek ornamentikáit szintén helyre kell állítani. Mindez megnövelte a költségeket, s a pályázati forrást az egyházközség kétmillió forinttal, az önkormányzat pedig 2,5 millió forinttal egészítette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában