Frissen Zalából

2021.10.12. 17:23

Megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer Zalalövőn

Speciális helyzetű város Zalalövő, hiszen a Zala völgyében fekszik, lankák veszik körbe, s ennek okán a központjába és a hossztengelyére rengeteg csapadékvíz zúdul, ami az utóbbi időben számos problémát okozott.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal (balról), Vigh László és Pácsonyi Imre a Petőfi és Bem utca kereszteződésében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek kezelésére, a település csapadékvíz-elvezető rendszerének megújítására nyújtott be sikeres pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz az önkormányzat. Erről tartott kedden helyszínbejárással egybekötött közös sajtótájékoztatót Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Gyarmati Antal polgármester, aki a pályázat legfontosabb adatait ismertette. Mint mondotta: a 2023 márciusában záruló projektre közel 148 millió forintot fordíthatnak.

Gyarmati Antal (balról), Vigh László és Pácsonyi Imre a Petőfi és Bem utca kereszteződésében
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A támogatásnak köszönhetően a település központi tengelyében öt beavatkozási ponton 2585 méter hosszúságban valósulhat meg a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése vagy felújítása – folytatta a polgármester, majd részletesen ismertette a konkrét helyszíneket. A zalapatakai városrészben, a Háshágyi utcában a jobb oldali árok burkolati elemekkel való ellátásával javítanak az árok befogadó képességén. A városközpontban, az általános iskola környékén folyókával és csapadékcsatornával váltják ki a meglévő csatornát, míg a Dózsa utcában nagyobb keresztmetszetű műtárgy elemek beépítésére lesz szükség, de a Petőfi és a Bem utca kereszteződésében is be kell avatkozni a biztonságos vízelvezetés érdekében. A Tőzike utcában betonpáva készül, illetve az árok mederburkoló elemeket kap, s hasonló fejlesztés történik a Mindszenti utcában is.

Vigh László szerint egyre inkább arra kell berendezkednünk, hogy a klímaváltozás miatt szélsőségesebbé válik az időjárásunk. Ilyen körülmények között is elsődleges az emberi élet védelme és a vagyontárgyak, az anyagi értékek megóvása, amit ez a beruházás is szolgál. A képviselő ugyanakkor azt is hozzátette: a közel 148 millió forint csak a legszükségesebb helyszínekre elegendő, ennek a pénznek a többszöröse kellene ahhoz, hogy minden igényt kielégítsenek.

Pácsonyi Imre arról beszélt, hogy a 2014 és 2021 közötti fejlesztési ciklusban a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztési programra eredetileg 912 millió forintot irányzott elő a megyei önkormányzat, ám látva a felmerülő igényeket, ezt a keretet a kormány és az irányító hatóság később jelentősen megnövelte, 6,3 milliárd forintra bővítette. A zalalövői önkormányzat által elnyert támogatást is ebből az összegből biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában