Frissen Zalából

2021.10.17. 11:30

Kósa Ruben 27 évesen lett a Zalai Táncegyüttes vezetője

Rubennek már gyerekkorától meghatározó szerepet töltött be életében a néptánc. De hogyan is jut el valaki ilyen fiatalon egy színvonalas csapat élére?

Józsa Zsuzsa

Már kilenc éves korától része a néptánc az életének. Fotó: Seres Péter

- Két oldalról jött be a néptánc az életembe. Kilencévesen egy iskolaváltás jóvoltából kerültem közelebbi kapcsolatba vele, ahol a napközis tanító nénim néptáncot oktatott. Így délutánonként akarva-akaratlanul, részt vettem a foglalkozásokon. Pár hónap múlva pedig átjött az egyik szomszédunk, hogy fiúkat keresnek a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportjába.

Úgy gondoltam, – ha már az iskolában elkezdtem az alapokat, – szívesen megyek, ezért jelentkeztem. Így kerültem bele a néptánc világába, innen pedig már egyenes út vezetett a „Zalásokhoz”, akiknek végül 2019- től én lettem a vezetőjük. Emellett sok más együttesben is megfordultam, például az ExperiDanceben és a Fitos Dezső Társulatban is – kezdte történetét.

Ruben Budapesten programtervező informatikusként végzett az ELTE-n, mellette pedig minden hétvégén hazajárt a próbákra. Ez alól egy év volt csak kivétel, amikor az ExperiDance Tánctársulat tagjaként nem volt ideje az itthoni gyakorlásra. Kitartásának és ügyességének köszönhetően 27 évesen került a Zalai Táncegyüttes élére.

Már kilenc éves korától része a néptánc az életének. Fotó: Seres Péter

- Valahol el kell kezdeni, persze nem feltétlenül ilyen nagy együttesnél. Azonban ez nem példa nélküli, a Gödöllő Táncegyüttesnél is hasonlóképpen, fiatalon került oda a mostani vezető.

A Zalai Táncegyüttes a Dunántúlon és országos szinten is elismert csoport, mindenképp szeretném a színvonalat továbbvinni.

Elődöm, Varga János már régóta készült arra, hogy átadja a stafétabotot, erre a pozícióra pedig én voltam a kiszemeltje. Három évig művészeti asszisztensként tevékenykedtem, majd 2019 – ben jött el a pillanat, hogy az akkori vezetőnk rám bízta a csapatot. Tartozik hozzánk egy művészeti iskola is, aminek a vezetésében még részt vesz ugyan, de az együttes életébe már nem szól bele.

Jelenleg is új műsorra készülünk.

- Minden évben december közepén tartjuk évadzáró gálaműsorunkat, amikor egy órás komplett, új koreográfiát mutat be a társulat. Két éve a „Por és hamu” című folklór előadás volt látható: ez volt az első nagyobb hangvételű műsorom saját rendezésben. Itt a néptáncon kívül népi énekek is szerepeltek, de emellett olyan mindennapi tevékenységeket is felsorakoztattunk, mint a vetés, a favágás vagy a szénégetés. A műsor komplex képet adott a magyarság egykori életéből. Ezt követi most a „Csodaszarvas”, amin jelenleg is dolgozunk.

A társulat gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozik

- Jelenleg utánpótlás bázisunkat igyekszünk bővíteni, ami mellett van egy 20-25 fős nagy együttes, illetve két szenior csoport. Az egyik a Szarkaláb Táncegyüttes, ami egy nőkből, asszonyokból álló csapat, míg a másik vegyes társulat.

Emellett készülünk indítani egy felnőtt, kezdő, újrakezdő néptánc csoportot is, aminek célja nem a színpadi szereplés lenne, hanem olyasfajta tudásanyagot szeretnénk átadni az eziránt érdeklődőknek, amivel egy táncházban, vagy mulatságban is megállják a helyüket.

Legfontosabb cél jelenleg a táncszínház műfajában hozni ugyanazt a színvonalat, amelyről folklórban ismertek vagyunk.

- Egyre inkább szeretnénk kipróbálni magunkat a táncszínház területén is. Kaptunk erre már lehetőséget az István a király című előadásban, illetve a Pál utcai fiúkban is. Most pedig olyan vizekre szeretnénk evezni, ahol teljesen a táncos nyelvet fogjuk alkalmazni arra, hogy kifejezzük, mi is történik valójában a színpadon. Lehetőségeinkhez mérten egy olyan profi előadást szeretnénk létrehozni, amit a későbbiekben bármikor, bárhová el tudunk vinni.

Kósa Ruben és felesége, Kósa- Kemes Laura. Fotó: Seres Péter

Ruben fő támasza felesége, Kósa-Kemes Laura, aki mind a próbákban, mind az adminisztrációs munkákban, és az előadások létrehozásában is nagy segítséget nyújt a „Zalások” vezetőjének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában