Frissen Zalából

2021.10.28. 11:00

Egyedi tisztítót kap minden háztartás Milejszegen

Minden ingatlan külön szennyvíztisztítót kap abban a beruházásban, amihez 150 millió forintos pályázati támogatást nyert el tavaly a 320 lakosú település.

Arany Gábor

Beemelik a szennyvíztisztító tartályt az egyik ingatlannál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A részletekről Fonyadt Róbert polgármester számolt be szerdán délelőtt a Kossuth utcában, az egyik önkormányzati épületnél, ahol éppen a szennyvíztisztító berendezést emelték be a helyére.

A polgármester elmondta, több évtizedes gond a településen a szennyvíz kezelése, amelyre most környezetet kímélő, egyedi technológiát sikerült találni, köszönhetően egy tavaly elnyert 150 millió forintos pályázati támogatásnak. Ehhez az önkormányzat 11 millió forintot tett hozzá, és a falu lakói is hozzájárultak, háztartásonként 150 ezer forinttal.

Beemelik a szennyvíztisztító tartályt az egyik ingatlannál
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az egyedi szennyvízkezelés beruházását addig ugyanis nem merték útjára indítani, amíg a milejszegiek véleményét nem kérték ki. A felmérés teljes támogatást tükrözött, azért is, mert egy falubeli vállalkozó korábban telepíttetett ilyen tisztítót, és a tapasztalatok meggyőzőek voltak. Ezek után a 120 ingatlanból 99 bekötését kérték.

A kivitelező Megújuló Kft. műszaki előkészítője, Kovács Klaudia elmondta, minden ingatlan saját tisztítóberendezést kap. Ez földbe süllyesztett, négy köbméteres tartályt jelent, ahová a háztartás összes szennyvize érkezik. Innen tisztítás után kerül ki a szennyvíz az úgynevezett szivárogtató mezőre, ami közel húsz négyzetméteres területet jelent, ahol kavicságyba fektetett csőrendszeren keresztül szivárog a talajba a tiszta víz. A beruházással már elérték az ingatlanok felét, és jövőre az összes háztartásban üzembe állnak a tisztítók.

Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta mindenki felelősségét a környezet védelmében. Az infrastrukturális fejlesztések sorában ezért kiemelt helyen szerepelnek a milejszegihez hasonló beruházások, mondta, s külön kiemelte, hogy a lakosság véleményét is kikérték, és elnyerték a bizalmat is hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában