Frissen Zalából

2021.10.18. 11:30

Deák Ferenc tiszteletére égett a máglya Pusztaszentlászlón

Egy Deák Ferenc személyéhez kötődő régi szokás felelevenítésére vállalkozott a település. A történetírók szerint ugyanis a haza bölcse annak idején úgy búcsúzott önkéntes vidéki remeteségétől, hogy hatalmas máglyát gyújtott a falut övező dombháton.

Gyuricza Ferenc

Az Újhegyen már másodszor égett máglya Deák Ferenc tiszteletére Fotó: Gyuricza Ferenc

Ebből a korábban általában október közepén-végén megtartott rituális eseményből szeretne a közép-zalai község hagyományt teremteni. Tavaly, az újhegyi kilátó avatásakor már égett tűz a pincék mellett, így szombaton este immár másodszor gyújtották meg azt – egyszerre emlékezve Deákra, valamint a térség turisztikai kínálatában meghatározó szerepet játszó torony létesítésének évfordulójára.

Az Újhegyen már másodszor égett máglya Deák Ferenc tiszteletére Fotó: Gyuricza Ferenc

- Deák Ferenc 1855. és 1870. között sógora, Oszterhueber József pusztaszentlászlói birtokán töltötte a nyarakat – idézte fel a máglyagyújtás előtt Bakos Marietta közművelődési szakember. – A jogász végzettségű Oszterhueber 1821. december 13-án vette feleségül Deák Klárát, Deák Ferenc nővérét. 1833-ban építették fel pusztaszentlászlói kúriájukat, aminek berendezésében maga Deák is segített, több bútort vásárolt, 1843-ban pedig cserépkályhát is építtetett oda. Miután kehidai birtokát eladta és Pest-Budára költözött, onnantól kezdve a nyarakat sógoránál töltötte, egészen annak haláláig. Ezektől az adott év áprilisától egészen októberig tartó falusi remeteségeitől rendszerint hatalmas tüzet rakatva, s azt maga meggyújtva búcsúzott el.

A máglyagyújtást megelőzően a Pusztaszentlászlói Népdalkör mutatta be ez alkalomra készült műsorát. Az esemény kapcsán Kaj István polgármester lapunknak elmondta: a község mindig büszke volt a Deákkal kapcsolatos kötődéseire, ezért természetes, hogy ők is megemlékeznek a haza bölcsének születésnapjáról. Pénteken a Deák-emlékszobánál már tartottak ünnepséget, a rituális tűzgyújtás hagyományának felelevenítésétől pedig azt is várják, hogy az hozzájárul a közösségi összefogáshoz, a lokálpatrióta- érzés erősödéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában