Frissen Zalából

2021.10.15. 13:00

Csapadékvízprojektek indulnak tavasszal Keszthelyen

Csapadékvíz­projektek indulásáról számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Bálint polgármester. Ezekre együttesen majdnem félmilliárd forintot nyert a város.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint és Manninger Jenő a sajtótájékoztatón Fotó: Belovári András

Fotó: Belovári András

Az egyik TOP-os pályázat Keszthely Zámor városrészében a csapadékvíz által okozott károk megszüntetését célozza, 420 millió forintból. A másik, 74 milliós program pedig a belvárosban, a Nádor, a Bakacs, a Pethő és az Iskola utca úgynevezett elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítését támogatja, 74 millió forintból.

Nagy Bálint és Manninger Jenő
Fotó: Belovári András / ZH Arcívum

Önerő egyik esetben sem szükséges – emelte ki Manninger Jenő és Nagy Bálint, akik arról is beszéltek közös sajtótájékoztatójukon, hogy a munkák várhatóan a jövő év tavaszának végén indulnak el, jelenleg a tervezési pályázat tart, az engedélyeket jövő januárig kell beszerezni.

A zámori beruházásról elmondták: ott jelenleg nyílt tározó található, ami azt jelenti, hogy a víz gravitációsan folyik be és szabadon távozik belőle. Ez az állapot azonban nem megfelelő, ezért a fejlesztés során úgynevezett vízkormányzó műtárgyakat kell építeni, melyekkel a tározóhoz kapcsolódó vízfolyások – például a Büdös-, a Szent Imre- és a Szent László-árok – terhelése csökkenthető.

Ennek segítségével a Balaton vízminőség-védelme is javul – emelték ki a politikusok, hiszen a tározótérben a hordalékok és a szennyező anyagok kiülepednek.

A Nádor, a Bakacs, a Pethő és az Iskola utcában létesítendő csapadékvízelvezető-hálózat torkolati szelvényében egyébként rácsos olajfogó aknákat is építenek, hogy az úttesten esetlegesen megjelenő szennyeződés ne jusson a befogadókba és azokon keresztül az élő vízfolyásokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában