Frissen Zalából

2021.10.04. 14:48

Betyárvilágot idéztek meg Dötkön

Betyárvilág köszöntött a falura szombaton, bő gatyás, nagy bajuszú zsiványok bukkantak fel a Dötki-patak mentében.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

Szerencsére érkeztek a huszárok, kötélvégen vezetve az egyik lótolvajt, így aztán visszabillent a világ rendes kerékvágásába. Mégpedig a közönség nagy derültsége közepette, mert az egész csak színjáték volt, a Zsiványgödri gazságok eseményeinek lehettünk szemtanúi, amit a község önkormányzata és Zalai Borút Egyesület rendeztetett meg.

Fotó: Arany Gábor

– A falu határában, az egykor volt Dabrony község felé terül el a Zsiványgödör, erről kapta nevét az idei rendezvényünk – árulta el Takácsné Martincsevics Veronika,a fél száz lelket számláló község polgármestere. – Ez adta az ötletet, hogy a betyárok életét mutassuk be, az 1800-as évekhez meg hozzátartoztak a huszárok. Az is előfordult, hogy a betyárok kivették részüket a szabadságharcból, vagy épp a szabadságharc után állt valaki betyárnak kényszerűségből, így kerekedett ki aztán a történetünk – magyarázta.

Fotó: Arany Gábor

A környéken jó kétszáz éve Milfajt Ferkó volt ismert betyár, a 19. század második felében pedig Savanyó Jóska és emberei bukkantak fel sápot szedni, de annak nincs írásos nyoma, hogy egykor a dötkiek javait is megdézsmálták volna.

Fotó: Arany Gábor

Eljátszani azonban el lehetett. Ehhez sikerült megnyerni Sümegről a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesületet, a tatbányai Cséphadaró Hagyományőrző Egyesület betyárjai, no meg az Abda Rock Nemzetség nevű motoros társaság tagjai. A program zenei aláfestéséről, a középkori hangzásról a Hollóének Hungarica Régizene Együttes gondoskodott, míg a táncházi hangulatot Kárpát-medencei népzenét játszó salföldi Magyarhang Zenekar teremtette meg.

A hétvégi programot a Szőlőhegyi piknik néven jegyzett, és a szlovéniai Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézet, valamint a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közös projekt részeként rendezték meg. A szombati vidámság bevezetéseként délelőtt a pakodi szőlőhegyre gyalogtúrát szerveztek. A 8,5 kilométeres távot fél száznál többen teljesítették, közben megpihenve két állomáshelyen, ahol a pisztollyal lövést, meg az ostor csattogtatását is ki lehetett próbálni.

Fotó: Arany Gábor

A nap ünnepélyes mozzanatként az aradi vértanúk emléknapja közeledtére tekintettel az esemény alkalmat adott a tiszteletadásra: délután megkoszorúzták a hősök emlékművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában