Frissen Zalából

2021.10.06. 17:24

Az erdők életével ismerkedtek a gyerekek Nován

Miért mohos a fa törzse, miért terem meg a gomba az erdőben, s milyen állatok bújnak meg a rengetegben? Többek között ezekre a kérdésekre kapattak választ azok a gyerekek, akiket Németh József erdész invitált ki a természetbe.

Gyuricza Ferenc

Németh József és a novai iskolások egy 70 éves lombos erdőben Fotó: Gyuricza Ferenc

A szerda délelőtti előadás az Erdők Hete programsorozat részeként valósult meg. Németh József lapunknak elmondta, mintegy tíz esztendeje évente két alkalommal tart beszámolót a munkájáról, az erdők növény- és állatvilágáról, de eddig mindig tantermi keretek között, vagy vetített előadás formájában.

- Ezt az előadást az Erdők Hete programja részeként szerveztük meg, s a lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola novai tagintézményének tanulói vesznek részt rajta – mondta az erdész, aki egyben Nova polgármestere is. – Azért jöttünk ki a Zalaerdő Zrt. Nova és Szilvágy közötti erdőségébe, mert itt a természetben, kézzel fogható közelségben, esetleg gyakorlati illusztrálással tudok tájékoztatót nyújtani a gyerekeknek, illetve a felmerülő kérdéseikre is könnyebben, érthetőbben tudok úgy választ adni, ha az szemléltethető is.

Németh József és a novai iskolások egy 70 éves lombos erdőben Fotó: Gyuricza Ferenc

Németh József hozzátette: 830 hektárnyi erdőterület tartozik hozzá, amelynek nagyobb része nagy értékű vegyes lombos fából, kisebb hányada szintén nagy értékű fenyőből áll. Ekkora terület lehetőséget nyújt arra, hogy a kezdetektől, vagyis a telepítés folyamatától egészen a vágásig meg tudja mutatni a gyerekeknek az erdő életét. Azt is elmagyarázta nekik, hogy az erdőgazdálkodás felelősségteljes munka, hiszen a fát még akkor kell letermeli, mielőtt annak értékvesztése bekövetkezne, de pótolják is a kivágott fákat, így folyamatosan megújulnak erdeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában