Frissen Zalából

2021.10.19. 17:00

A Csokonai Társaság hévízi konferenciája idén az érzékenyítésre koncentrált

Az elmúlt hétvégén rendezte meg hagyományos konferenciáját, az Irodalmi Napokat a Csokonai Társaság. A téma ezúttal az „érzékenység – érzékenyítés” volt, amelyhez kapcsolódva számos kiváló előadás hangzott el a hévízi kórház kultúrtermében.

Péter B. Árpád

Csoportkép a díjátadó után, balról jobbra: Garasos Ferenc, Tar Ferenc és dr. Szántó Endre

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Az utóbbi másfél év nehéz volt a társaság életében is a járvány miatt, fogalmazott Tar Ferenc leköszönő elnök.

- Tavaly ősszel például nem tudtuk a kórházban megrendezni a konferenciánkat, ezért a városházán tartottuk a programot. Akkor még mindenki maszkban ült, csak az előadó vette le az arcát eltakaró „kelléket”. Idénre annyit javult a helyzet, hogy visszatérhettünk a régi helyünkre, és a maszk sem kötelező már – összegzett a társaság első embere.

Az idei előadók között, a történészek mellett, művészet- és irodalomtörténészek is voltak, illetve két költő, Szálinger Balázs és Vajna Ádám a témához kapcsolódó verseket olvasott fel, mint ahogyan tették azt a hévízi Csokonai-szobornál is, a hagyományokkal szakító megemlékezésen.

A programban könyvbemutatók is helyet kaptak, így a résztvevők megismerhették a Halász Imre által szerkesztett, a zalakarosi fürdőt bemutató, illetve a társaság tavalyi, Remény című konferenciájának előadásait tartalmazó kötetet, továbbá Bokányi Péter Vas megye irodalmi emlékeiből válogató könyvét, illetve bemutatkozott két folyóirat, a Médiakutató és a Korall. Később Zalán Tibor vezetésével megtartották a szokásos költőversenyt, a pénteket pedig a zalaegerszegi Magyarucca zenekar érzelemdús fellépése zárta. Szombaton kirándulás és borkóstoló szolgálta a résztvevők kikapcsolódását.

Csoportkép a díjátadó után, balról jobbra: Garasos Ferenc, Tar Ferenc és dr. Szántó Endre
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Tar Ferenc lapunk kérdésére úgy fogalmazott, az előadások érdekfeszítő témákkal foglalkoztak, s tulajdonképpen mind arról szóltak, hogy az emberi kapcsolatok mindennél fontosabbak.

Szakály Sándor például katonákról mesélt, de nem a háború borzalmairól, hanem a bajtársiasságról, Katona Csaba pedig az érzékenység mintázatait vizsgálta Slachta Etelka, Kölcsey Antónia és Kozma Katinka naplójában – azt, hogy milyen kapcsolatokkal rendelkeztek, s mennyire voltak érzelmesek, esetleg erotikusak a bejegyzéseik.

Az esti költőviadalon Zalán Tibor elbúcsúzott a társaságtól, bejelentve, hogy kilépett az elnökségből is.

- Most átadom a helyem a fiataloknak – fogalmazott. – Köszönöm azt a sok szeretetet s figyelmet, amivel követtétek ezeket a játékos, de néhol nagyon komoly versenyeket. A nap zárásaként átadták a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság idei elismeréseit. A Lilla-díjat ezúttal dr. Szántó Endre, a Tavirózsa- plakettet pedig Garasos Ferenc vehette át. Tar Ferenc leköszönő elnök végezetül lapunk kérdésére azt felelte, 36 év működés után hisznek abban, hogy van jövője a Csokonai Társaságnak, de más összetételben, esetleg megfiatalodva, ezért átalakítják a vezetőséget és lecsökkentik a létszámát.

- Még kicsit képlékeny a folyamat, de remélem, hogy a társaság a jövőben is működik majd, gazdagítva Zala és Hévíz kulturális életét – tette hozzá Tar Ferenc, aki továbbra is tagja marad az ötfős elnökségnek, amely most egyelőre négy emberből áll, de hamarosan kiderül, ki az, akivel kiegészülhet a testület. Vezetőt ezt követően választanak majd maguk közül, „de az a szándékunk, hogy megmaradjon és működjön a társaság”, szögezte le a búcsúzó elnök, aki hét éven át állt a közösség élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában