Frissen Zalából

2021.10.01. 06:50

528 millióból újul meg a zalaegerszegi KISZÖV-székház

Megmenteni a város építészeti emlékeit, e cél jegyében kezdődött el az egykori Korona Szálló, a sokak által csak KISZÖV-székházként ismert épület felújítása. A munkálatokról csütörtökön a helyszínen adtak tájékoztatást.

Arany Gábor

Dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester felidézte az épület történetét. Szólt arról is, hogy a Korona Szálló utolsó nagyobb felújítását és átépítését modern hotellé Szente Lajos szombathelyi műépítész ígérte meg, amikor 1913-ban megvásárolta. Az első világháború miatt ez csak szándék maradt. Az államosítás után az ötvenes évek végén alakították át jelentősebben, de számos értékes elemet eltüntetve belőle. Használatba a KISZÖV kapta meg, és az elmúlt évtizedekben csak romlott az állapota.

Dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Most a Modern városok program támogatásával, bruttó 528 millió forintból valósulhat meg a háromszintes épület rekonstrukciója tavaszig. Az eredeti állapothoz hasonlatos helyreállítás célja kihangsúlyozni mindazon elemeket, amelyek a műemlék épület értékét jelentették külsejében, belső terében. Fényképek alapján készítik el a cserépkályhákat, a díszterem kristálycsillárait, a parkettát, valamint nyílászárókat és stukkókat.

Az önkormányzat birtokolja az épület felső két szintjét, itt található az egykor báloknak, rangos rendezvényeknek helyet adó díszterem, amely hasonló funkciót kaphat a jövőben.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte, a város nem sok régi épülettel büszkélkedhet, ezért ezeket kötelesség megmenteni.

Az adott kort jellemzi, miként viszonyultak az emberek az épített környezetükhez, ezért került méltatlan állapotba a Korona Szálló, ezt Bali Zoltán alpolgármester fogalmazta meg. Hozzátette, bő száz év elteltével sikerül a mulasztásokat jóvátenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában