Frissen Zalából

2021.09.02. 17:00

Új keresztet kapott a dióskáli Ótemető

A Dióskáli Ótemető Csendjéért Alapítvány idén augusztus 21-én ünnepelte működésének 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból új keresztet szenteltek az Ótemetőben, melyet Kiss László hévízi esperesplébános áldott meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Petrás Mária keramikusművész alkotása, a Corpus

Forrás: Zalai Hírlap

A régi temető gondozását magára vállaló alapítvány 9 kurátorral és 25 önkéntessel tevékenykedett ebben az évben. Fő célja a 6/1968 sz. tanácshatározat alapján – a helyiek tiltakozása ellenére – bezárt s ezt követően méltatlanul elhanyagolt Ótemető rendbetétele, megszépítése. E célokkal összhangban 2006-tól – kezdetben fárasztó fizikai munkával – tisztították a sűrű bozótos és elerdősödött, nagy kiterjedésű területet, majd sírköveket restauráltattak. Elsőként az Ótemetőben nyugvó 4 felszentelt pap sírja közül Koller Imre Jakab (szül. 1845. aug. 16.) márvány síremlékét és kovácsoltvas sírrácsozatát újíttatták meg. Ő 32 éven át nyújtott lelki vigaszt a kistelepülésen az arra rászorulóknak, s itt nyugszik egykori hívei között. Az addig szinte megközelíthetetlen Ótemető mellett az utat is rendbe tette az alapítvány közössége, a volt ravatalozóhoz vezető régi feljáró helyén pedig lépcsőt építettek Vámosi Győző (az első értékmentő-értékteremtő életműdíj birtokosa) és Szládovics András vezetésével.

Petrás Mária keramikusművész alkotása, a Corpus
Fotó: Zalai Hírlap

Ezután 2016-ban Mária-emlékhelyet avattak fel, tájékoztatták lapunkat az értékmentők. Mind ez idáig 75 fő dolgozott az alapítvány irányításával az Ótemetőben, 30 közös munkaalkalommal. Azóta is ápolják a papi sírokat, javítják a meg-megrongálódó lépcsőt, és szépítgetik az Ótemetőt. A Covid19-járvány visszavetette ugyan a munkát, de az nem állt le teljesen. A régi kidőlt fakereszt helyére újat készíttettek. Ez Szládovics Béla képviselő érdeme elsősorban.

Augusztusban Petrás Mária Prima Primissima és Magyar Örökség díjas csángó keramikusművész jóvoltából újabb értékes alkotás került a kis falu mára ismét látogatható, egykor elhagyott temetőjébe.

Az alapítók a keresztszentelő ceremónián díjakkal köszönték meg az önzetlen, térítés nélkül végzett sok-sok munkát. A 2019-es év Angyaldíját Kun Kornél dióskáli, dr. Albertné dr. Lackner Gertrúd pomázi lakos kapta, míg a 2020. évit Tollár Norbert zalaszentmártoni, Kovács Péter, illetve Lukács Péter zalaegerszegi lakos érdemelte ki. Elismerő oklevelet kapott Koller László a kereszt készítéséért, Dömötör Ferenc az Ótemetőben végzett famunkákért. Értékmentő-értékteremtő életműdíjjal köszönték meg Szládovics Béla 15 éves fáradhatatlan munkáját.

Sok ott élő és elszármazott szívében él az egykor krepp-papír virágos koszorúkkal díszített Ótemető, jelezték az alapítvány tagjai. Nagy érték ez, amelyet egykor Kluczer János polgármester és Dióskál önkormányzatának képviselő-testülete helyi védelem alá helyezett.

Ilyen nagy érték az emberi összefogás, amellyel sikerült a köztemetőt újra látogathatóvá tenni, ahogy felbecsülhetetlen érték Petrás Mária támogatása. A szervezők remélik, minél többen kilátogatnak megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában