Frissen Zalából

2021.09.13. 18:45

Tanévnyitót tartottak a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában

A 2020. augusztusa óta a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemhez (PE) tartozó Zalaegerszegi Egyetemi Központ (ZEK, korábban BGE-kar) hétfőn tanévnyitó ünnepség keretében fogadta egyetemi polgárrá a 141 elsőéves egyetemi hallgatót. A köszöntő szónoklatok és az üdvözlő műsor mellett hallgatói ösztöndíjak átadására is sor került.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön az elsőéves hallgatók és a bevonuló elnökség

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A latin nyelvű, 1287-ben íródott Gaudeamus dallamai után dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes szólt arról, hogy a PE jelenleg az ország II. legjobb egyetemének tekintendő az innováció és a kutatásfejlesztés paraméterei alapján, az elsőévesek jól választottak, amikor ide jelentkeztek. Ugyanezt erősítette meg dr. Németh István, ZEK főigazgatója, dékán, dr. Németh Sándor, a Mérnöki Kar dékánja és dr. Hartung Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja is. Mindnyájan hangsúlyozták, a munkaerőpiac keresett szakemberei kerülnek ki a zalaegerszegi egyetemi központ falai közül, akik tanáraiktól, oktatóiktól a problémamegoldó gondolkodást sajátíthatják el abban a városban, amely a XXI. század technológiai fejlesztések egyik hazai központja lett az elmúlt években.

Képünkön az elsőéves hallgatók és a bevonuló elnökség
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Zalaegerszeg ebbéli törekvéseinek vázolása mellett a tudás és az erkölcs egymást erősítő fontosságára intett Balaicz Zoltán polgármester, aki az ünnepi pillanatok tiszta szándékot erősítő hatására hívta fel a figyelmet. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a járműipari tesztpályára és a környezetében épülő gyárakra irányította a hallgatók figyelmét, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott pedig arra, hogy a magyar állam számtalan intézkedéssel támogatja a tanulást és a fiatal generáció előrejutását. Jelezte, a kormányhivatal 21 felsőoktatási intézménnyel áll kapcsolatban, ami elősegíti az egyetemisták gyakorlati képzését.

A hallgatói ösztöndíjak átadása következett: az Új Nemzeti Kiválóság Program kutatói ösztöndíj keretében (az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja) kutatási pályázatával hallgatói kutatói ösztöndíjban részesült Balázs Bence Ferenc 4. évfolyamos gazdálkodási és menedzsment szakos diák. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány 2005-ben alapított ösztöndíjat nappali tagozaton, alapképzésen tanulmányokat folytató hallgatóknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Idén Kaszás Dóra mechatronikai mérnöki, Vass-Várkövi Mátyás mechatronikai mérnöki, Szokoly Ádám pénzügy és számvitel, Macher Dávid gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató nyerte el a támogatást.

Az első évesek eskütétele, egyetemi polgárrá fogadása során az esküt az elnöki asztal előtt mondta el Bedőcs Anna gazdálkodási és menedzsment, Sillinger Bence mechatronikai mérnöki és Supák Dominik Patrik gazdaságinformatikus alapszakos hallgató. A Zalaegerszegi Egyetemi Központban hallgatók 74 százaléka állami ösztöndíjasként kezdte meg tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában