Frissen Zalából

2021.09.16. 07:00

Szlovénia szigorított! Szinte mindenhol igazolni kell a védettséget

Szerdától a társadalmi és közösségi élet gyakorlatilag minden szegmensére kötelező a koronavírus elleni védettség igazolása Szlovéniában.

Gyuricza Ferenc

Szolnok, 2021. augusztus 25. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BionTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagját a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Vízpart körúti Idõsek Otthonában 2021. augusztus 25-én. MTI/Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

A szeptember 15-én életbe lépett kormányrendelet alapján még a bevásárlóközpontok is csak annak birtokában látogathatóak.

Védettségi igazolást kérnek többek közt a tömegközlekedési eszközök használatakor, a bankokban, benzinkutakon, postahivatalokban, vendéglátó- és szórakozóhelyeken, a közigazgatási és közintézményekbe, kulturális centrumokba való belépéskor. Kivételt csak a bevásárlóközpontokon kívüli élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak képeznek, de a 12 éven aluliak is mentesülnek alóla.

Az egészségügyi és szociális intézmények – az életmentést vagy sürgősségi beteg­ellátást leszámítva – szintén csak a védettséget igazoló dokumentum birtokában kereshetők fel. A szlovén kormány kommunikációja szerint ezzel a lépéssel a koronavírus-járvány megelőzését, illetve visszaszorítását szeretnék elérni.

Védettségi igazolással akkor rendelkezhet egy személy, ha beoltották koronavírus elleni vakcinával, igazoltan átesett a fertőzésen, vagy önkéntesen teszteltette magát, s az eredménye negatív lett. Lendván szerzett információink alapján a magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványt elfogadják a szomszédos országban.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában