Frissen Zalából

2021.09.01. 11:30

Már halaszthatatlan a kiskanizsai templom tetőcseréje

Gyűjtést indított a hívek körében a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony egyházközség plébánosa, Nagy Vendel a templomtető felújításának finanszírozásához.

Horváth-Balogh Attila

Nagy Vendel plébános az adományjelző táblával, amely a gyűjtés állását mutatja Fotó: Szakony Attila

A beavatkozással zárulna le az a templomot és a plébániát érintő hosszú felújítási folyamat, amit még dr. Páhy János előző plébános kezdett el. A korábbi években János atya többféle forrásból kívül-belül felújíttatta az 1872-ben épült és 1874-ben felszentelt Isten házát. A plébánia belső átalakítása, felújítása és tetőcseréje pedig már a mostani plébános, Nagy Vendel nevéhez fűződik, aki – utolsó momentumként – szeretné elvégezni a templom elavult palatetőjének cseréjét is.

- Ez nagyon fontos beruházás, mert a templom freskói veszélyben vannak, ugyanis a tető beázik – bocsátotta előre Vendel atya. – Ezért itt is – csakúgy, mint a plébánia esetében – a héjazat szinte teljes cseréjére lesz szükség, ahol kell, ott a szakemberek leszedik a tetőléceket, kicserélik a szarufákat, tetőfóliát, illetve ugyanolyan cserepet helyeznek fel, mint amilyen a plébániára került.

Nagy Vendel plébános az adományjelző táblával, amely a gyűjtés állását mutatja Fotó: Szakony Attila

A plébános elmondta: mivel óriási a tetőfelület, a felújítás nem kevés pénzt igényel. Ebből már rendelkezésre áll 15 millió forint, amit a kormánytól kaptak – s hiányzik még körülbelül 9 millió. Azért csak körülbelül, mert az elmúlt időszakban drasztikus mértékben drágultak az építőanyagok és a folyamat azóta is tart, ki tudja, még meddig. Amire tavaly elég lett volna 18 millió forint, arra most már 25 millió forint kell.

- Fontos, hogy idén el is végezzük a tetőcserét, mert ha az árak ebben az ütemben nőnek, jövőre még messzebb kerülünk a beruházástól. Ezért a kivitelező októberben nekiáll és habár a gyűjtésben eddig csak 1,5 millió forint jött össze, bízunk a hívek segítő szándékában, Kiskanizsán ennek szép hagyománya van, én optimista vagyok – szögezte le végül Nagy Vendel, aki hozzátette: amennyiben a gyűjtésből befolyt pénz összege meghaladja a 25 millió forintot, a maradékból elvégzik a templom körül futó járda felújítását, térkövezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában