Frissen Zalából

2021.09.08. 13:59

Lőtér épül a Munkácsy-iskola területén – Az idősellátás is fontos téma volt az egerszegi közgyűlésen

Közel 75 milliárd forintra nőtt a mai módosítással a zalaegerszegi költségvetés főösszege. Erről is döntött a nyári szünet utáni első soros ülésén a közgyűlés.

Szabó Judit

20210908 Zalaegerszeg Gondviselés háza idősek otthona Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A városi díszteremben tartott ülésen 8,8 milliárd forinttal növelték meg a költségvetés főösszegét a közelmúltban keletkezett pluszbevételek, az elnyert állami és pályázati támogatások beépítésével. A legnagyobb tétel abból adódik, hogy a kormány határozattal 10,56 milliárd forintot biztosított az önkormányzatnak az északi ipari park közműfejlesztésére két évre elosztva. Idén több mint 8,3 milliárd forint kiutalása várható. A projekt keretében az északi városrész csapadékvíz-elvezetési problémáit is megoldják, mondta közgyűlésen Bali Zoltán alpolgármester.

A közgyűlésen jóváhagyták a megyeszékhely első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót, a gazdálkodást stabilnak minősítette Bali Zoltán.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Honvédelmi sportközpont építésének adtak zöld utat a képviselők – feltétellel – a Munkácsy-iskola területén. Kormánydöntés alapján kell kialakítani számos városban ilyen, lőteret is magába foglaló központot. Zalaegerszegen több helyszín szóba került, de mint Balaicz Zoltán polgármester elmondta, nyílt lőteret nem akartak, hogy a zaj ne zavarja a lakosságot. A zárt, zajvédelemmel ellátandó létesítmény helyszíneként a Munkácsy-iskolát jelölték meg, azért is, mert elindult ott a honvéd kadét képzés 26 fővel, amihez kell a lőtér, másrészt mert az iskolának nagyon kicsi a tornaterme, s a beruházással hozzájut egy megfelelőhöz. A sportközponthoz szükséges területet állami tulajdonába adják, a beruházást az állami Beruházási Ügynökség bonyolítja le. A lőtér engedélyezéséhez elkészült az akusztikai szakvélemény, amely szerint a leendő zajkibocsátás nem lépi túl a határértéket, de Zalaegerszeg önkormányzata a saját szakembereivel is meg akarja ezt vizsgáltatni, s megnyugtató válasz esetén írja alá a megállapodásokat a sportközpontról.

Elfogadták a víziközműrendszer 15 éves fejlesztési tervét, s ehhez kapcsolódóan döntöttek egy 1,7 milliárd forintos pályázat beadásáról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán igényli a pénzt a város többek között ivóvíz- és szennyvízvezetékek cseréjére. Az összeg többszöröse annak, mint amennyit általában évente erre a célra tudnak fordítani.

Az idősek helyzete, átmeneti és bentlakásos ellátása fontos téma volt a közgyűlésen a szociális szolgáltatástervezési koncepció aktualizálása kapcsán. A polgármester elmondta, hogy az eddigi, uniós és egyéb pályázatokon nem volt lehetőség idősotthoni férőhelybővítésre, de a Szombathelyi Egyházmegye továbbra is tervezi 50 fős, volt Pais-iskolabeli otthonának bővítését további 50 hellyel, valamint Hospice-ellátással, amely intézményi szinten hiánypótló lesz Zalaegerszegen. Amint befejezi a Szent Család Óvoda fejlesztését, erre koncentrál az egyházmegye, mondta Balaicz Zoltán a közelmúltbeli tárgyalásain elhangzottakról beszámolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában