Frissen Zalából

2021.09.30. 07:00

Hévízen robotikával ismerkednek

Véget ért a Robots Connecting elnevezésű, az EU által támogatott nemzetközi program, amelynek keretében egy robotkart is vásároltak a hévízi Bibó-gimnáziumnak.

Péter B. Árpád

Papp Gábor és Kepli József János a zárókonferencián

Fotó: a szerző

A két évvel ezelőtt induló projekt révén életre kelnek a feladatok. A tegnap tartott zárókonferencián Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt a résztvevők előtt, hogy az együttműködésnek köszönhetően a hévízi és a horvátországi Ludbregben tanuló diákok a ma létező egyik legmodernebb technológiát ismerhették meg a Bibó István Gimnázium számára vásárolt, nemzetközi standardoknak megfelelő, automata, programozható, 13 millió forintba kerülő robotkarnak köszönhetően. Ezenfelül az oktatók által használható laptopokat és további számítástechnikai eszközöket is vásároltak. A csereprogramban 15-15 magyar és horvát diák, illetve 5-5 pedagógus vett részt.

– Ez a projekt olyannyira sikeresen zárult, hogy szakemberek szerint is komoly folytatásra érdemes – emelte ki Papp Gábor. – Az egyik lehetőség, hogy akár nemzetközi versenyen is részt vehetnek majd a fiatalok.

Papp Gábor és Kepli József János a zárókonferencián
Fotó: a szerző

A városvezető arról is beszélt, hogy Hévíz olyan nemzetközi projektekhez társul, amelyek az általános és középiskolások számára kínálnak előrelépési, fejlődési lehetőséget, és akár a diákok pályaválasztására is hatással lehetnek. Szerinte az a fontos, hogy megtalálják a fiatalok számára azokat a területeket, amelyeken kiteljesedhetnek, és eldönthetik, hogy merre indulnak el az életben.

Kepli József János alpolgármester arról beszélt, a két éve induló projekttel azt szerették volna elérni, hogy ne csak nagyobb városokban lehessen robotikával foglalkozni az iskolákban.

– A robotikát irányító algoritmusok átszövik az életünket, és ez a jövőben még intenzívebb lesz – szögezte le Kepli József János. – Az igazán izgalmas pedig az, amikor ezeket a feladatokat átültetjük a való életbe, és látják a diákok, hogy egy programozási sor abban a pillanatban „életre kel” a robotkar segítségével.

Az alpolgármester végezetül úgy fogalmazott, ez a projekt mindenkinek nagy meglepetést hozott, mert láthatóvá vált, hogy a leírt programsor hogyan működik a valóságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában