Frissen Zalából

2021.09.10. 11:30

Gazdajogosítvány képzést indítanak a kutyatartóknak

Kutyatartóknak és leendő kutyatartóknak szervez jelenléti képzést az Állatorvostudományi Egyetem az Agrárminisztérium és a Nébih Gazdijogsi programjának keretein belül. A tematikus foglalkozások szeptember végén indulnak az egyetemen, ám az e-learning tananyagok segítségével azok is bekapcsolódhatnak, akik nem tudnak a fővárosba utazni.

Mozsár Eszter

Kutyát tartani nemcsak jó mulatság, hanem felelősség is

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A jelenléti, százfős tanfolyamok pillanatok alatt beteltek, ez azt jelzi, hogy nagyon sokan vártak erre a lehetőségre.

Kutyát tartani nemcsak jó mulatság, hanem felelősség is
Fotó: Zalai Hírlap

Az mindenkinek természetes, hogy autót csupán vezetői engedéllyel használhatunk az utakon – talán valami hasonló célja van ennek a kezdeményezésnek is. Szinte félve mondjuk, de az már egyenesen földi paradicsom lenne, ha minden ember felelős állattartóvá válna (születni nem kell annak, elég, ha megtanuljuk). A szám­adatok döbbenetesek, Magyarországon a háztartások harmadában találunk kutyát, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít, meghaladja az európai átlagot. Az állatok bizonyos hányadát sajnos nem megfelelő körülmények között és mindenféle ismeret hiányában nevelik. Az országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos a Gazdijogsi programját ajánl­va ezt írja: „Magyarországon az állatvédelmi törvény biztosítja a szükséges jogi hátteret, de meggyőződésem, hogy szemléletformálás és oktatás nélkül valós eredmények nem érhetők el. Kollégáimmal azon dolgoztunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat az állattartókat és leendő állattartókat, akik komolyan gondolják a felelős állattartás fogalmát.” A tananyag egymásra épül, mondhatni a kályhától indul. Első találkozáskor ugyanis már azzal kezdik a résztvevők, hogy egyáltalán milyen kutyát válasszanak. Majd az élettani ismeretek mellett megtanulják a helyes táplálást, megfigyelik és megértik a kutya viselkedését, elsajátítják a szükséges egészségügyi ismereteket, valamint jogi segítséget kapnak a kutyatartás szabályairól. Az öt alkalmas személyes képzésre tehát elfogytak a helyek, ám a www.gazdijogsi.hu oldalon regisztrálni lehet a tananyagokra.

– A tananyagok véglegesítése zajlik, a végleges forma elnyerését társadalmi konzultáció előzte meg – tájékoztatta lapunkat dr. Vetter Szilvia, a személyes képzés szakfelelőse, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője. – A nyolc témakör tananyaga szeptember végén felkerül az online felületre. Ezt bárki bármikor letöltheti, megnézheti, utána tudáspróbán ellenőrizhetik a megtanult ismereteket. A Gazdijogsi program egyrészt az új gazdákat, másrészt az évek óta kutyát tartókat célozza. A komplett tudáscsomag mindenki számára hasznos lehet. A mi képzésünk a kutyákkal és kutyatartással kapcsolatos alapvető ismeretekre fókuszál. Ennek a képzésnek is lesznek gyakorlatiasabb részei, amik a mindennapi együttélést segítik hasznos információkkal. Nem titkolt vágyunk, hogy hosszabb távon egy kötelező képzés elvégzése legyen az állattartás előfeltétele. Európában látunk olyan példákat, amikor kutyajogosítványhoz kötik az ebtartást. Ennek fő vezérelve, hogy a kutyatartás nem alapvető jog mindenkinek, hanem nagyon sok felelősséggel, feladattal és költségvonzattal jár. Magyarul a kutyatartást ki kell érdemelni, ez a kulcsmondat, ez lenne a jó szemlélet. A program most a kutyákról szól, de érdemes majd elgondolkodni a folytatásról, más állatok, macskák vagy akár egzotikus állatok tartásának oktatásáról. Egyelőre egy biztos: az Állatorvostudományi Egyetemen szervezett ingyenes kutyás képzésünknek óriási sikere van – mondta az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában