Frissen Zalából

2021.09.27. 14:00

Felavatták Pusztamagyaródon az egyházi közösségi épületet

Vasárnap felavatták a mintegy 30 millió forintból felújított, a helyi római katolikus templom szomszédságában álló egyházi közösségi épületet, melyet az egykori plébánia épületében alakítottak ki.

Korosa Titanilla

A nemzeti színű szalagot közösen vágta át (b-j) Cseresnyés Péter, Sághegyi Gellért, Székely János, Balázs Henriett Pusztamagyaród és Kucséber József Bucsuta polgármestere Fotó: A szerző

Az ünnepséget szentmise előzte meg, melynek főcelebránsa dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök volt. A fejlesztésről Sághegyi Gellért plébános beszélt.

-Az utolsó plébános 2008-as nyugdíjba vonulása óta üresen állt a plébánia épülete – mondta és egyre jobban amortizálódott az állapota. A Magyar Falu Program keretében sikerült majdnem 30 millió forintot ráfordítani a teljes külső és belső felújításra, illetve egy évig közösségszervezőt is alkalmaztunk, bár sok programot a pandémia miatt nem sikerült tartanunk, de tervezünk egyházközségi gyűléseket, szentségimádást, jegyesoktatást, elsőáldozásra, bérmálásra felkészítőt, sőt, polgári esküvőt is. Kicsi, de lelkes a helyi közösség, szeretik a templomot, összefognak és gyakorolják hitüket. Következő célunk a templom felújítása, a szakemberek már dolgoznak a terveken.

A nemzeti színű szalagot közösen vágta át (b-j) Cseresnyés Péter, Sághegyi Gellért, Székely János, Balázs Henriett Pusztamagyaród és Kucséber József Bucsuta polgármestere Fotó: A szerző

Az avatáson Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselő mondott beszédet.

- Gyönyörű épület felújításának a végén, az utolsó lépésnél, az átadáson vagyunk, ami értékben is kifejezhető – fogalmazott a politikus. – S kifejezhető az az érték is, amit sikerült idevarázsolni az Önök ereje, szándéka, valamint az önkormányzat munkája révén, hisz az elmúlt két évben közel 100 millió forint érkezett ebbe a településbe, aminek látható eredménye van. Az egyik út felújítása már megtörtént, ami régi vágya volt az itt élőknek, és jönnek sorban az új beruházások. De talán az anyagi forrásoknál is fontosabb, hogy van itt egy olyan hely, amihez a helyiek kötődnek, és ebben példát mutatnak a jövő nemzedéknek. S ez a jövő nemzedék remélhetőleg itt képzeli el az életét és ugyanezt a kötődést, ragaszkodást fogja majd az őt követő generációnak átadni. Úgy hiszen, a mi életünk ez, a közösségi lét a legfontosabb. Tudjuk azt, hogy hova tartozunk, kikhez tartozunk, kikkel tudunk együttműködni, hogy tudjuk védeni a külső hódítók és a belső ellenfelek ellen ezt az országot és azt a folyamatot, amit az elmúlt években magunk mögött tudunk.

Székely János áldotta meg a megújult épületet Fotó: A szerző

Végül a közösségi épületet dr. Székely János áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában