Frissen Zalából

2021.09.04. 13:00

Felavatták a névadó Csukás István mellszobrát a teskándi iskolánál

A teskándi volt az ország első iskolája, amely élő személyről kapta a nevét. Az azóta elhunyt Csukás István költő, író emlékét már az intézmény előtt felavatott mellszoborral is őrzik.

Jóna István

Mándli Péter iskolaigazgató, Vigh László országgyűlési képviselő, Sipos László polgármester és Szabolcs Péter

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

Az ünnepség elején megjelent Csukás István legnépszerűbb mesehőse, Süsü, akinek alakja látható Szabolcs Péter Munkács-díjas szobrászművész most felavatott szobrának talapzatán is. Az avatón Sipos László polgármester mondott köszöntőt, felidézve a település múltját, az intézmény 2006-os névadásának folyamatát.

Mándli Péter iskolaigazgató, Vigh László országgyűlési képviselő, Sipos László polgármester és Szabolcs Péter
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

Vigh László ország­gyűlési képviselő az iskolában folyó oktatómunkát emelte ki, Mándli Péter, az intézmény igazgatója pedig Csukás István gondolatait idézte, aki annak idején, amikor a névhasználat miatt megkeresték, azt írta a megtisztelő felkérés kapcsán, hogy megsuhintotta a halhatatlanság szele. A mellszobrot Szalai Attila plébános áldotta meg, a gyerekek pedig élőképpel, az író vezetéknevét formázva tisztelegtek névadójuk előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában