Frissen Zalából

2021.09.06. 07:00

Egregy dicső múltjára kiállítással emlékeztek Hévízen

Az 1946-ig önálló településként létezett Egregy nevét 800 éve említették először oklevelekben. Erre kiállítással és előadásokkal emlékeztek.

Péter B. Árpád

Fisli István: Egregy többször elpusztult, de a helyiek mindig újraépítették Fotó: Péter B. Árpád

Az Árpád-kori templomnál, a Gregorián Énekkar közreműködésével bemutatott szentmise után az Egregyi Múzeumban Fisli István, az emberi erőforrások bizottságának elnöke emlékeztetett: Egregy az évszázadok során többször elpusztult, de a helyiek állhatatos munkával mindannyiszor újraépítették.

- Az önkormányzat jelentős figyelmet fordít a városrészre – emelte ki Fisli István -, hiszen elkészült az Egregyi Múzeum, mellette a római villa maradványa és a római katona sírja is méltó körülmények között megtekinthető. A Korok és borok tematikus sétaút bemutatja Egregy értékeit, és hamarosan megépülhet a régóta tervezett kálvária is. A képviselő leszögezte: sokat tesznek azért, hogy Egregy Hévíz lüktető turizmusában rangos helyet foglaljon el, a fejlesztések pedig minden esetben igazodnak a tájhoz, a természeti környezethez és a történelmi kincsekhez.

Fisli István: Egregy többször elpusztult, de a helyiek mindig újraépítették Fotó: Péter B. Árpád

Az ünnepség folytatásaként megnyílt Szalai Katalin kódexíró, oklevélgrafikus Hévíz története című kamaratárlata. Hermann Katalinnak, a Festetics György Művelődési Központ igazgatójának – egészségügyi ok miatti – távollétében gondolatait az est moderátora, Gutai Frank tolmácsolta. A művészettörténész levelében kiemelte: az alkotó kódexeiben és okleveleiben a múlt és a jelen egyesül, több száz éves technikát átültetve a mai korba, magas minőségű munkáival hozzájárul egy elfeledett, régi, tiszteletre méltó mesterség életben tartásához.

Később az érdeklődőknek Szalai Katalin mesélt hivatásáról. Mint elmondta, várostörténeti sorozatait történészek, levéltárosok, művészettörténészek segítségével készíti, és amikor a szöveges anyag már kész, körbefényképezi az adott település értékeit, nevezetességeit, épületeit, s később a képek alapján dolgozik. Így született meg a Hévíz történetét bemutató kiállítás anyaga is. A születésnapon dr. Bilkei Irén levéltár-igazgató és dr. Szarka Lajos történész tartott történeti előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában