Frissen Zalából

2021.09.25. 20:41

Bezárnak a tesztközpontok Burgenlandban

Szeptember 30-án bezárnak a tartomány által fenntartott Burgenlandi Oltó- és Tesztközpontok (BITZ). Az antigén tesztek érvényességének megváltozása miatt az utóbbi időben lecsökkent a tesztalanyok száma. A lehetőséget az otthoni PCR-tesztek váltják ki, de a gyógyszertárak továbbra is végeznek víruspróbákat.

orf.at, zaol.hu

A hét burgenlandi oltó- és tesztközpontot idén januárban nyitották meg. Szeptember 21-ig 1.038.914 gyorstesztet végeztek el, és 152.959 adag oltást adtak be a központok munkatársai. Az utolsó tesztnap szeptember 30-a, október 1-jén pedig Bécshez hasonlóan Burgenlandban is útjára indul a fővárosban már futó „Alles gurgelt“ akcióhoz hasonló, tartományi szintű gargalizálós tesztelés – tájékoztat a fejleményekről a magyarok.orf.at.

Ennek keretében minden burgenlandi lakos 10 PCR-teszthez jut, ha ezeket elhasználta további teszteket is ingyen szerezhet be. A tesztközpontok hálózatát átvevőhelyek váltják majd fel, ahová Bécshez hasonlóan a levett minták bevihetők, ezek címeit a következő napokban közli majd a tartomány.

Ahhoz, hogy az otthon elvégzett teszt hiteles legyen, a mintavételt mobiltelefonnal rögzíteni kell, és egy alkalmazásba fel kell tölteni. A levett mintát tartalmazó csomagot azután valamelyik átvevőhelyen kell leadni, amit még aznap egy laboratóriumba továbbítanak. Itt végzik el a PCR-tesztet.

A kiadásra kerülő mobiltelefonos alkalmazásba egy telefonnal többen is regisztrálhatnak, így azok is bevonhatóak a tesztelésbe, akik nem rendelkeznek okostelefonnal.

Csak a tartományi tesztutcák zárnak be

Fontos tudnivaló, hogy a lépés csak a Burgenland tartomány által fenntartott hét nagyobb tesztközpontot érinti. Az otthon elvégezhető PCR-tesztek mellett a burgenlandi gyógyszertárak továbbra is végeznek mind PCR-, mint antigénteszteket, és a községekben vagy magán szervezésben még működő tesztutcák is tovább működnek.

Az iskolákban folytatódik a rendszeres tesztelés

Bár Burgenland, Bécs és Alsó-Ausztria esetében az év elején beharangozott, háromhetes tesztidőszak szeptember 24-én lejár, az oktatási miniszter döntésének értelmében továbbra is marad a rendszeres tesztelés az oktatásban.

Heinz Faßmann közölte: a 6-12 éves korosztály körében fennmarad a heti háromszori koronavírus-tesztek rendszere, az idősebbek közül pedig azoknak kell hetente háromszor tesztelniük magukat, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen.

Bár Burgenland esetében a járványügyi helyzet nem indokolná a rendszeres teszteket, a miniszter szerint mégis szükség van rájuk. Ennek alapja, hogy a burgenlandi ingázó szülők munkájuk során napi szinten érintkeznek a fertőzöttebb bécsi és alsó-ausztriai közösségek tagjaival. A tesztek pedig segítenek a járványhelyzet alakulását nyomon követni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában