Frissen Zalából

2021.09.20. 11:54

A múlt hét végén ismét megrendezték a TEDxNagykanizsa konferenciát

Néha egyértelműek, de nem mindenkinek. Néha a tudatlanságunk miatt nem tudunk dönteni. Néha pedig akarattal tévesztenek meg minket és ezért nem látjuk az igazságot. A tisztánlátás azonban mindig segít.

Horváth-Balogh Attila

A TEDxNagykanizsa szervezői és előadói (balról jobbra): Ladányi Kristóf, Bogár Péter, Ladányi Bálint, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, Berlinger Balázs, Zakály Viktória, dr. Jaskó Szilárd és Ladányiné Gotthárd Anett Fotó: Gergely Szilárd

Az ez ügyben való segítségnyújtás nem is könnyű misszióját vállalta fel a TEDx világméretű konferenciasorozat nagykanizsai állomása. A hagyományosan értékes és érdekes előadásokat felvonultató eseményre a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban került sor.

- Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni – ebben a szellemiségben indult útjára 30 évvel ezelőtt Kaliforniából a világméretű konferenciasorozat, melynek alkalmain ismert (köztük Bill Gates, Steve Jobs, Jamie Oliver) és kevésbé ismert személyiségek tartottak, tartanak előadásokat – beszélt a TEDx múltjáról Ladányi Kristóf kurátor, a konferencia kanizsai meghonosítója. – A TED.com oldalra felkerülnek a beszédek, melyek közül több már 50 milliós nézettség felett jár. Nagykanizsán idén már második alkalommal rendeztük meg a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központtal együttműködésben a konferenciát, melynek előadásaiban a nehezen eldönthető kérdésekre kerestünk válaszokat.

Az előadók sorát dr. Tóth-Kaszás Nikoletta egyetemi docens, a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatója nyitotta az egyetemi létről szóló előadásával. Berlinger Balázs vegyész a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkatársa a tudomány és manipuláció kapcsolatáról beszélt. Dr. Jaskó Szilárd, a Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi docense a „(dez)Információs” társadalom problémakörét boncolgatta. Rajtuk kívül az érdeklődők Zakály Viktória író, újságíró, szerkesztő „Hogyan (ne) írjunk regényt? Élni és túlélni az irodalommal” és Bogár Péter közgazdász, bisztrótulajdonos ”Külföldre költözni vagy itthon maradni? Amiről sokan nem beszélnek„ című előadását hallgathatták meg.

A TEDxNagykanizsa szervezői és előadói (balról jobbra): Ladányi Kristóf, Bogár Péter, Ladányi Bálint, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, Berlinger Balázs, Zakály Viktória, dr. Jaskó Szilárd és Ladányiné Gotthárd Anett Fotó: Gergely Szilárd

- Információs társadalomban élünk és sajnos, egyre nehezebben ellenőrizhető, hogy egyáltalán igaz-e az a hír, ami a különféle csatornákon eljut hozzánk – mondta előadása kapcsán dr. Jaskó Szilárd, a Pannon Egyetem alkalmazott informatika tanszékének vezetője. – Mivel egyre jobban profiloznak minket a különböző operációs rendszerek, szoftverek annak érdekében, hogy az igényeinknek megfelelő célzott reklámokat juttathassanak el hozzánk, ezzel tulajdonképpen manipulálnak minket. Agyunk jutalmazó rendszerét stimulálják a nekünk tálalt személyre szabott hírekkel, ezzel egyre inkább bezárnak minket a saját világunkba, érdeklődési körünkbe – ami nem jó.

Berlinger Balázs pedig arról beszélt: bizonyos esetekben a tudományos eredményeket is kétkedéssel kell(ene) fogadnunk, s nem vakhittel, mint a vallási dogmákat. A tudomány egyébként ilyenformán napjaink új vallása egyes csoportok számára – azonban a teljes elfogadás nem különbözik semmiben sem a teljes elutasítástól, a helyes magatartás valahol középen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában