Frissen Zalából

2021.09.02. 15:00

A Förhénc-hegyi kápolna építésének 260. évfordulóját ünnepelték

A környék szőlőhegyei közül a förhéncin épült először kápolna 1761-ben a terület földesura, Inkey Boldizsár és a szőlőbirtokosok jóvoltából.

Horváth-Balogh Attila

A környék legszebb szőlőhegyi kápolnájának tartják a förhéncit. A jobb oldali falon az új zománckép látható

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

A kápolna ma műemléki védelem alatt áll, és a kanizsai térség szőlőhegyi kápolnái közül a legszebbnek tartják.

A környék legszebb szőlőhegyi kápolnájának tartják a förhéncit. A jobb oldali falon az új zománckép látható
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

Hogy ez így is maradjon, azért sokan tettek sokat: a korábbi kiskanizsai plébános, dr. Páhy János és a hívek, a hegyen birtokkal rendelkező gazdák – utóbbiak most, a jubileum évében sem tétlenkedtek. Mint azt Tulman Gézánétól megtudtuk, tavaly, amikor átvette a Dervalics családtól a kápolna állapotával, takarításával, misére való előkészítésével kapcsolatos teendőket, felvetette a férjének, hogy a korábban elvégzett falszigetelés után pőrén maradt új vakolatot le kellene festeni, mert mindent por borított miatta a kápolnában. Ahogy festegettek, a kápolna ajtaját a száradás miatt nyitva hagyták, és azon be-betértek a gazdatársak. Mindegyiknek elmondta, mi történik, illetve hogy új terítőket készíttet – egyszer csak elkezdtek érkezni a pénz­adományok. Mind többen akartak hozzájárulni a munkálatokhoz.

Ennek köszönhetően tudták teljes egészében rendbe tenni a kápolnabelsőt a 260. évfordulóra. Még a térdeplőket is lefestették, s új feszületet vásároltak az oltárra. Egy Förhéncen építkező és immár ott élő fiatalember pedig – a Jóisten iránt érzett hálája jeléül – a kápolna urunk színeváltozása ünnepéhez kapcsolódóan, azt megjelenítve tűzzománc képet készíttetett, amelyet az évfordulós ünnepségen már láthattak is a hívek. A kápolna új ékeit Nagy Vendel kiskanizsai plébános áldotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában