Hetente ötszáz gyerekkel, időssel kerülnek kapcsolatba

2024.06.15. 18:02

Családi nap terápiás kutyákkal Zalaegerszegen

Kutyajó kalandokban lehetett része azoknak, akik kilátogattak szombaton délelőtt a Belső elkerülő út melletti kutyasuliba.

Arany Gábor

A gyerekek játékos feladatokat oldottak meg a terápiás kutyákkal

Fotó: A szerző

Az idén már hatodik alkalommal megrendezett családi napot a 2012-ben alapított Zalai Kutyabarátok Egyesülete hirdette meg. Az egyesület létrehozásával a szándék az volt, hogy a felelős állattartáshoz szükséges ismereteket népszerűsítsék. Ehhez oktatást, tanfolyamokat szerveznek a családi kutyatartók számára, kezdve az alapoktól, a kutyaválasztási tanácsadástól, a kutyák és gazdáik képzésén át a haladó szintig. 
Tolnai Tímea, a civil szervezet terápiáskutya-felvezetője elárulta, már 2016 óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat megyeszerte. Pár évre rá, 2019-ben hirdették meg először a KutyaJó Kalandokat. A havi rendszerességű programot a pandémia átrendezte, így évente mutatják be az érdeklődőknek, hová fejlődtek. Jelenleg 16 vizsgázott kutya és négy tanuló alkotja a terápiás csoportot. Munkájukra egyre nagyobb az igény, napjainkban harmincnál több zalai intézményben – bölcsődében, óvodában, iskolában, idősotthonban, kórházban – tartanak állatasszisztált foglalkozásokat pedagógiai kísérővel. Hetente ötszáz gyerekkel, időssel kerülnek kapcsolatba. 
A szombati családi napon több helyszínen változatos ügyességi feladatok vártak az érdeklődőkre, elsősorban a gyerekekre, akiknek a megoldásban a terápiás kutyák segédkeztek.
A kutyajó kalandok című családi naphoz az Ön választ, mi segítünk pályázatban nyertek támogatást. Ezt a Tesco indította útjára, ez évben már a 14. fordulót hirdették meg. Ebben a vásárlóik által leadott 2 millió szavazattal választották ki a támogatandó 173 projektet, amelyre összesen 42 millió forintot költöttek. A pályázat kezdete, 2016 óta pedig már félmilliárd forinttal segítettek számos gyerekeket, családokat, időseket és rászorulókat támogató, környezetvédő, fejlesztő és oktatási program.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában