EgerszegFeszt

2024.06.15. 20:00

Szirénaszóval, fúvós koncerttel indult a fesztivál szombaton - fotógalériával (Frissítve!)

Fület tépő szirénaszó jelezte szombaton késő délelőtt az EgerszegFeszt nyitányát, motoros rendőrök felvezetésével és zárásával araszolt végig a belvároson a hagyományos kék lámpás felvonulás mezőnye, hogy aztán “nyakába vegye” a várost.

Arany Gábor

Fúvós találkozó, a 19.alkalommal

Fotó: Pezzetta Umberto

 A mezőnyben ott gurultak a mentők, tűzoltók, az adóhatóság és büntetés-végrehajtás járművei is. Elvonulásuk után nem volt ideje pihenni a dobhártyáknak, mert kezdődött a fúvószenekarok 19. találkozója. Ez alkalommal a jövőre félszáz éves házigazda, Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar mellett az 1940-ben alapított győri Rába Fúvószenekar és az idén 30 éves, Vonyarcvashegyről érkezett Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel. Nyitányként, mondhatni, bemelegítésként a három zenekar 110 fúvósa három számot adott elő váltott karnagyok, Vörös István (Zalaegerszegi), Taletovics Márton (Rába), valamint Kiss Tamás (Balaton-part) vezényletével. Ezt követte koncert, zenekaronként egyórás műsorral.

Látványos programmal kezdődött a délután is, a Kazinczy téren baleset miatt avatkoztak be tűzoltók, mentők, no meg a pénzügyőrök.

A történet üldözéssel kezdődött, jelesül a pénzügyőrök ellenőrzésre próbáltak megállítani egy személygépkocsit, mert feltételezték, hogy cigarettát csempésznek az utasok. A gyanú beigazolódott, igaz csak pár perccel később, ugyanis a csempészek menekülőre fogták, ám balesetet szenvedtek. A vétlen sofőr vezette gépkocsi összeroncsolódott, abból a tűzoltók a jármű szétbontásával  vágták ki a súlyosan sérült sofőrt, akinek állapotát előbb stabilizálták a mentők, hogy szállítható legyen. Merevítők, csövek, különböző kötések kerültek a helyükre, mielőtt kiemelték a járműből és hordágyra helyezték a sérültet. A csempészek szerencsésebben úszták meg, már ami a sebeket illeti, de elmenekülni nem tudtak, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóság járőrei lecsaptak rájuk. Villámgyorsan megbilincselte a három fekete ruhás “feketézőt” két pénzügyőr, aztán harmadik társuk megvárta, hogy tiszta legyen a terep. Azaz a ronccsá tört autó is biztonságosan megközelíthetővé váljon a bemutató négylábú főszereplője, Harley, a kilencéves belga juhászkutya számára. Mint munkahelyi “főnöke”, Budai Csaba pénzügyőr főtörzszászlós kutyavezető érdeklődésünkre elmondta, Harley 2016 óta szolgál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságnál. Triál képzettségű, ami azt jelenti, hogy képes felderíteni drogot, dohányterméket és bankjegyet. Pár napja Letenyénél közel 64 kilogramm marihuánát jelzett. Ugyanott volt korábban ennél nagyobb fogása is, több tonna kávé alá rejtve szállított 150 kiló marihuánát egy kamion. Letenyénél ez sem jutott tovább, mert Harley jelezte az illegális árut. A kutya mindenáron fel akart menni a raktérbe, ami tele volt pakolva big-bag-csomagokkal megmozdíthatatlanul, ezért alulról megfúrták a rakteret, ahonnan aztán folyt kifelé a drog. Ezután már targoncával lepakolták az egész rakományt, idézte fel Budai Csaba.

Harley a Kazinczy téri bemutatón se teketóriázott, a balesetes gépkocsi gyors körbeszimatolása után határozottan jelezte, hogy a csomagtartóban lehet valami. Elő is került onnan a cigarettával megpakolt táska, és ezután a jutalom se maradt el, pattant labda, no meg kiadós játék következett a gazdával, aki azt is elárulta, a családtagnak számító Harleyvel évente minősítő vizsgán kell helytállniuk, legközelebb szeptemberben mennek megméretésre.

Annyit érdemes megjegyezni a bemutató kapcsán, hogy a szituáció valósághű megjelenítéséhez nagyban hozzájárultak a Magyar Vöröskereszt önkéntesei, akik Preisz Péter, a karitatív szervezet megyei elsősegélynyújtó koordinátora irányításával játszották el a sérülteket, ehhez élethűen preparálva rajtuk a sebeket is.

Délelőttől kora estig fogadták szombaton az érdeklődőket az Európa téren berendezett Civil Udvarban, ahol 16 egyesülettel, alapítvánnyal lehetett megismerkedni. Az EgerszegFeszt állandó résztvevője az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány. Boncodföldén védőotthont is működtető szervezet vezetője, Jakab Károlyné Mariann fontosnak tartja, hogy bemutassák az autista emberek világát. Mint mondta, előfordult, hogy a tőlük kapott információk alapján kezdett tudatosulni az érdeklődőben, hogy családja gondjai miből is fakadhatnak.

A sportos elemt ez alkalommal az Egerszeg Gokart Egyesület képviselt. Vas Tibor, a két évtizede létező civil szervezet elnökségi tagja elmondta, bő három éve szinte véletlenül csöppent a mini versenyautók világába, és beleszeretett. 

Táborokat, fesztiválokat szerveznek, hétvégeken edzéseket, versenyeket rendeznek gyerekeknek. Mint emlékeztetett rá, a Forma 1-es pilóta, Lewis Hamilton és Michael Schumacher is a gokart világában kezdte pályafutását. Szólt arról is, hogy a Petőfi-laktanyából várhatóan a szezon végén átköltöznek a Sport utcába, ahol a szabadtéri mellett már 1400 négyzetméteres fedett pályát is kialakítanak, így az időjárástól függetlenül lehet hódolni a robogás élvezetének. 

A szomszédjukban vert tanyát a Játssz Velünk! Társasjáték Egyesület. Népszerűségüket jelzi, hogy szinte folyamatosan foglalt volt előttük a placc. Az érdeklődők ötletes játékok sokaságán tehették próbára képességeiket és szerencséjüket. Az egyesület tagjai azt is elárulták, hogy  kertvárosi posta mögötti klubhelyiségükben tartanak összejöveteleket kedden és pénteken este hattól kifáradásig.

A további kellemes időtöltésről koncertek, bemutatók előadások sokasága gondoskodott,  amihez ételt, italt a bor- és gasztroutca gazdag kínálatából lehetett választani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában