Frissen Zalából

2021.09.11. 16:00

A Bobo Fun Parkban senki se akar kütyüket nyomkodni

Szülők, pedagógusok és pszichológusok is próbálják kitalálni, hogyan lehet a gyerekeket – legalább egy rövid időre – elszakítani a kütyüktől. Alsópáhokon választ találtak.

Péter B. Árpád

A virtuális valósággal felturbózott játékélmény kiszakít a mindennapokból Fotó: Bobo Fun Park

A Kolping Hotel szomszédságában felépült, a nyár elején átadott Bobo Fun Park garantáltan elfeledteti a fiatalokkal (és az idősebbekkel is) az online tér rutinjait, hiszen háromezer négyzetméteren, háromemeletnyi magasságban 30 adrenalindús játékelem garantálja, hogy senki sem akar az okostelefonja után nyúlni.

– Mindez önmagában is vizuális sokkhatás, amely kizökkenti a tiniket az online világból, a felnőttekből pedig előhozza a gyermeki énjüket – mondja Baldauf Csaba, a Kolping Hotel és a Bobo Fun Park igazgatója, aki szerint az új, fedett élménytér bátorságpróba, szórakozás és randihelyszín egyben, de alkalmas osztálykirándulásra és csapatépítő tréningre is.

A virtuális valósággal felturbózott valós játékélmény egybekapcsolja a videójátékozást és a fizikai aktivitást, s ezek jól kiegészítik egymást. A gigantikus játékbirodalomban folyamatosan új ingerek, kihívások érik az embert: nincs idő unatkozni.

A virtuális valósággal felturbózott játékélmény kiszakít a mindennapokból Fotó: Bobo Fun Park

Néhány hónap tapasztalata igazolja az előzetes várakozásokat. Az interaktív lehetőségekkel kiegészítve még a legegyszerűbb labdázásból, trambulinozásból, falmászásból is izgalmas verseny alakulhat ki, ahol a játszótárs lehet a barátunk, a családtagunk, de ezt a szerepet magunkra vagy a gépre is oszthatjuk.

Baldauf Csaba úgy fogalmaz: nincs olyan gyerek, aki ezen lehetőségek láttán ne akarná azonnal kipróbálni valamelyiket, és általában a szülők is így vannak ezzel.

– A nap végén rendkívül fáradt, ámde hasonlóan boldog családok szokták elhagyni a Bobo Fun Parkot, és a többségük visszatér ide, hiszen muszáj megdönteni a saját rekordot, vagy legyőzni a többi családtagot – fogalmaz a direktor, aki a tesztidőszakban kipróbálta a legtöbb játékelemet, így testközelből is tudja, mi vár itt a látogatókra.

Néhány adrenalindús helyszínt mi is teszteltünk a hatalmas épületben. A Fun Walls interaktív mászófalak például új dimenzióba emelik ezt a műfajt. Nem csupán a hagyományos fogásokkal, hanem elforgó kerekeken, egy dino­szaurusz csontvázán vagy összevissza elhelyezett rövid létrákon, illetve ami igazán extra: szemgolyókon kell eljutni a csúcsra. A park tizenegy mászófala történeteket mesél: lehet itt az ember hős tűzoltó vagy éppen tengeri kalandor, cápák között.

A trambulin sem csak egy kifeszített gumiponyva, hanem belépő a 21. század virtuális világába, amelyben Super Marióként kell homokvárat megmenteni, netán ellenfelekkel harcolva felérni egy égig érő fa tetejére. Itt minden ugrásnak tétje van – mindenfajta értelemben.

S akinek ezek után még marad fölös energiája, a multiballpályán garantáltan elveszítheti. A hatalmas kijelzőnek nemhogy lehet, de egyenesen kötelező nekirúgni vagy -dobni a labdát. Az ellenfél pedig – a látszat ellenére – nem a digitális tábla, hanem saját magunk, illetve egy másik játékos. És mindez nemcsak móka, hanem fejlesztő alkalmatosság is, nem véletlen, hogy hasonló eszközöket sportcsapatok is alkalmaznak a sportolók felkészítéséhez, technikájuk csiszolásához.

A 11 méter magas fedett élményparkban persze nemcsak mászófalak, trambulinmezők és „sportpályák” csábítanak, hanem például csúszdák, lézerlabirintus és kihívásokat tartogató barlang is játékra csábítja az embert.

Közben pedig mindegy is, hol van a telefon. Egészen egyszerűen nem hiányzik, akár órákon át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában