Frissen Zalából

2021.08.03. 07:00

Tündéri település lett Zalaszombatfa

Tündéri település címet adományozott a mintegy 50 lakosú hetési falunak Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Korosa Titanilla

Szabó Zoltán és Vigh László a védnöki táblával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A politikus néhány éve indította el a megyei Tündéri település mozgalmat, melynek keretében olyan falvak kapnak védnöki táblát, ahol minden lakóépületnél legalább egy gyümölcsfa található. A pórszombati Kovács Gyula által fémjelzett Tündérkert mozgalom az őshonos gyümölcsfafajták megmentéséről szól, ezt továbbgondolva indította el a képviselő a maga kezdeményezését.

– A felhívással ösztönözzük a polgármestereket, hogy ha van néhány ház, ahol nincs gyümölcsfa, akkor ültessenek, hogy legyen minden udvarban – tette hozzá Vigh László. – Akár almát, barackot, körtét, szilvát, gesztenyét, diót.

Szabó Zoltán és Vigh László a védnöki táblával
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Hozzátette: már nem csak településeket jutalmaz, hanem intézményeket is, ezek számára életre hívta a Tündéri intézmény címet, ha gyümölcsfát ültetnek. Zalaegerszegen már több iskola és óvoda is jelentkezett a felhívásra.

Az elmúlt négy évben kilenc település kapta meg a címet, legutóbb Szabó Zoltán, Zalaszombatfa polgármestere jelezte, hogy náluk minden háznál van gyümölcsfa, így jogosulttá váltak a védnöki tábla átvételére és használatára.

– Magam és a falu részéről is megtisztelő, hogy részt vehetünk a programban és megkaptuk a Tündéri település táblát – mondta Szabó Zoltán. – Nem volt nehéz dolgunk, mert nálunk valóban minden háznál vannak gyümölcsfák, jobbára alma, körte, szilva. Mindig dolgos, szorgalmas emberek lakták a falut, ma is sokan megtermelik maguknak a gyümölcsöt, zöldséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában