Frissen Zalából

2021.08.11. 07:00

Megújul a keszthelyi Erzsébet-liget

Két sikeres pályázat segítségével megújul az Erzsébet-liget, ahol fedett közösségi színtér is épül. A beruházásnál az értékőrzés mellett zöld szempontok érvényesülnek.

Péter B. Árpád

Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, Forstner Anna, a környezetvédő, illetve dr. Boldizsár Erzsébet, a Helikon Liget Egyesület elnöke. Az Erzsébet-liget megújítására a város 7,5 millió forintot nyert a Balaton Fejlesztési Tanácstól, s ugyanennyit tesz hozzá önerőként. A zöldfelületi rehabilitáció terveit Ráczné Páldy Eszter táj- és kertépítész készítette a környezetvédő és a városvédő egyesület szakembereivel együttműködve.

Nagy Bálint kiemelte, ez a jelenleg kerítéssel és sövénnyel elzárt Balaton-parti terület az utolsó megmaradt keményfás ligeterdő, így Keszthely értéke, védelemre szoruló kuriózuma, amely része a Festetics-örökségnek. Hangsúlyozta: a rehabilitáció elsődleges célja, hogy megóvják a park természeti értékeit, ugyanakkor lehetőséget teremtsenek arra, hogy a helyiek és a látogatók megismerjék ezeket a kincseket: például a fákat és ott élő madarakat.

Megőrzik és fejlesztik. Az Erzsébet-ligetben tartott sajtótájékoztatón dr. Boldizsár Erzsébet, Nagy Bálint és Forstner Anna. Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A még idén ősszel záruló beruházást mintaprojektnek te­kintik a Balaton-part tervezett fejlesztéséhez, s célja, hogy eddig elzárt területeket nyissanak meg az érdeklődők előtt, és a keszthelyi Balaton-part fás, ligetes sétányként teljes hosszában bejárható legyen.

Az Erzsébet-ligetben, a vas­út mellett 520 méter kerítést bontanak el, s építenek a helyére újat, kialakítanak egy interaktív tanösvényt, amelyen QR-kódos oszlopok és tájékoztató táblák kínálnak majd információkat a terület történetéről, növény- és állatvilágáról. Biztosítják a liget akadálymentes megközelíthetőségét, lesznek padok, szemetesek és kerékpártámaszok. A fejlesztéssel megőrzik a park természetes állapotát, vadvirágait és fáit – emelte ki Nagy Bálint.

Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület vezetője emlékeztetett: az Erzsébet-ligetet gróf II. Festetics Tasziló hozta létre 1899-ben, később kemping működött itt, egy ideje pedig kerítéssel elzárt, jelentős természeti értékekkel bíró, kihasználatlan terület, amelyet hamarosan újra birtokba vehetnek a város lakói úgy, hogy növényvilága érintetlenül megmarad.

Dr. Boldizsár Erzsébet, a Helikon Liget Egyesület vezetője pedig arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az általuk elnyert pályázat révén egy fából készülő, felülről fedett, oldalról nyitott, 60-70 fő befogadására alkalmas közösségi színtér épül, ami a város civil szervezeteit, polgárait szolgálja majd. Ez jövő nyárra ké­szülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában