Frissen Zalából

2021.08.29. 15:30

Közel ezren tekertek a zalaegerszegi tesztpálya utolsó nyilvános bejárásán

Utoljára tekerhettek civil kerékpárosok a zalaegerszegi járműipari tesztpályán vasárnap délelőtt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos meghívására. A Gurul a térség elnevezésű program harmadik alkalommal várta mindazokat, akik kíváncsiak voltak a fejlesztésekre. A közel ezer fős csapatot több helyen látványos bemutató fogadta.

Mozsár Eszter

Rekordott döntött a részvétel, közel ezren tekertek a tesztálya kerékpáros bejárásán Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az idő újra kegyes volt, míg tavaly szikrázóan sütött a nap, idén enyhén szeles, ám kellemes kiránduló időben, fegyelmezetten gyülekezett az egyre növekvő tömeg reggel fél kilenctől. Indulás előtt megkérdeztünk néhány résztvevőt, ki honnan érkezett. A teskándi Kósik József barátjával jött a programra.

- Minden alkalommal itt voltam. Érdeklődéssel követem a beruházást, az arról készült tudósításokat. Nagyon szeretek kerékpározni, évekkel ezelőtt bejártam az egész országot.

Rekordott döntött a részvétel, közel ezren tekertek a tesztálya kerékpáros bejárásán Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Mellettük nyolcfős csapat, két zalaegerszegi család tekert ki a rendezvényhez. Ők ugyancsak rendszeresen használják a drótszamarat, sokszor túráznak együtt a környéken. A nagymizdói Török Csaba és kisfia, Ádám tavaly is itt volt, jó ötletnek tartják a nyilvános bemutatót. Legmesszebbről talán az a debreceni házaspár érkezett, akik a közösségi oldalon értesültek az eseményről. Kerékpár híján az egyik szervező autójában utazhattak a pályán. A legifjabb résztvevő másfél évesen nézegetett a gyermekülésben, míg a legidősebb 79 évesen tekerte végig a két órás programot.

A sajtónak a felvezető autón, egy utánfutón alakítottak ki kényelmes helyet, a televíziós stáb stílusosan kerékpározás közben kérdezte a miniszteri biztost.

 

- A világon egyedülálló építményt hozunk létre. Szerettem volna mindenkinek megmutatni azokat a pályaelemeket, ahol később majd tesztelni fognak. Év végére elkészül a pálya, ami azt jelenti, hogy teljesen lezárjuk, csak a tesztelők jöhetnek be, ezért szerettük volna így utolsó alkalommal még a nyilvánosságnak megmutatni a komplexumot – nyilatkozta Vigh László.

A két kilométeres kezelhetőségi pálya megtekintése után Répási Róbert autóversenyző tett meg nagy sebességgel több kört, némi Forma-1-es érzést felidézve. A következő látványosságként egy alkalmi földdombon az újudvari Jakab Dávid motocross versenyző ugratott néhányszor motorjával. Ezután a profibb kerékpárosok az autópálya-szakaszon 6 kilométer hosszan száguldozhattak egyéni tempójukban, ezt a lehetőséget láthatóan sokan kihasználták. A fékpályán egy elektromos autó szimulálta az esős útszakaszon való megállást, míg a SmartCityben lemodellezték, amint egy önvezető jármű megállt a kerékpárost észlelve.

Már az elején gyanítani lehetett, hogy sokan nem szerették volna kihagyni ezt az utolsó lehetőséget . Tavaly 450-en vállalkoztak a tesztpálya biciklis megtekintésére, idén kétszer ennyien, közel ezren pedáloztak a kényelmes túrán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában