Frissen Zalából

2021.08.07. 07:32

Idén is elmarad a zalaegerszegi Vadpörkölt és Bor Fesztivál

Többek között erről is beszámolt Balaicz Zoltán polgármester szombaton a közösségi médiában. A közleményt változtatás nélkül közöljük!

zaol.hu

„ Kedves Zalaegerszegiek!

Nem húzhattuk tovább az időt, a hatályban lévő, rendezvényeket és védelmi intézkedéseket is szabályozó kormányrendeletek alapján döntenünk kellett a városi programok sorsáról. Sajnos ezek között van fájdalmas döntés is, hiszen a jelenlegi országos szabályozások alapján nem tudjuk az elvárásoknak megfelelően megszervezni, amely így sajnos idén is elmarad. Részletek az alábbiakban:

- Az elmúlt években a város egyik legnépszerűbb nagyrendezvényévé vált a Vadpörkölt és Bor Fesztivál, melynek jótékonysági vadfőző eseménye 2019-ben már 104 főzőcsapatot, 800 főzésben segédkezőt és 5 ezer résztvevőt, kóstolót, jókedvű falatozót eredményezett. Emellett a koncertek, a borutca, a szakmai programok ugyancsak vonzották a látogatókat. Sajnos a koronavírus világjárvány miatt 2020-ban esély sem volt a megrendezésre, idén pedig a hatályos jogi keretek miatt nehéz döntést kellett meghoznunk. Személy szerint az utolsó pillanatig reménykedtem benne, hogy idén újra sor kerülhet erre a vidám és valóban közösségépítő, tömegeket megmozgató programra, hiszen 2015-től magam is évente sokat dolgoztam a program fejlesztésén, bővítésén, ismertségén. Azonban a hatályos országos járványvédelmi és rendezvények szervezésére vonatkozó rendeletek ennél a nagyrendezvénynél egyrészt betarthatatlanok, másrészt nem szerettem volna, ha feleslegesen feszültség alakul ki helyi polgárok között.

Mivel a fesztivál a zenei koncertekkel és a több tízezer résztvevővel az országos rendelet hatálya alá esik, csak akkor lehetett volna megtartani, ha a teljes belvárost kordonokkal zárjuk le (megnehezítve ezzel az ott lakók és üzlettulajdonosok közlekedését), és a fesztiválra, a kordonokon belülre csak védettségi igazolvánnyal lehetett volna belépni, melyet a beléptetésnél egyesével ellenőrizni kellett volna, az oltási kártyával nem rendelkezők pedig nem léphettek volna a területre. Ez nem tett volna jót a rendezvény eddig kedvező megítélésének, hagyományos közösségépítő jellegének és vidám légkörének. Nem szeretnénk, ha a hosszú évek munkájával felépített program sérülne, ezért meg kellett hozni a nehéz helyzetben a legkisebb rossz döntést: idén is elmarad a fesztivál és a vadfőzés, de reméljük, hogy 2022 őszén már valóban a 3 évvel korábbi remek hangulatban tudjuk megszervezni.

Kiegészítő információk:

- A fentiek miatt idén sem érkeznek a régóta várt külföldi testvérvárosi delegációk.

- Idén nem szervezi meg a Zalaerdő Zrt. és a kamara Soholláron a zalai vadászati évadnyitó rendezvényt, helyette szeptember 18-án a csácsbozsoki arborétumban tartanak majd egy családi napot.

- A szeptember 3-i, pénteki vadászati szakmai konferenciát megtartják a város dísztermében, azon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

- A Zalaerdő Zrt. készül a Dísz térre egy bemutató sátorral, ott kerül sor a vadászkamara szervezésében szeptember 4-én, szombaton az új vadászok avatására és a gyermekrajz pályázatok díjainak átadására.

- Az Együtt a Jövőért Egyesület által tervezett kiállítás és családi túra szintén meg lesz tartva, továbbá elkészül a Zalai Vadles(ő) című, gyermekeknek szóló kiadvány is.

- Sajnos maga a fesztivál, a szabadtéri koncertekkel, borutcával, vadfőzéssel a hatályos országos rendeletek alapján elmarad (mint ahogy elmarad a legtöbb nagyrendezvény az ország más részein is, így a Sziget, a Balaton Sound, a VOLT, vagy éppen a Savaria Karnevál).

- Augusztus 19-én, csütörtökön a városi hagyományoknak megfelelően államalapító királyunk ünnepének előestéjén a csácsbozsoki Szent István szobornál tartunk megemlékezést 19:30 órakor, melynek különlegessége az ünnepség után a Hevesi Sándor Színház színművészeinek szereplésével a dombon bemutatásra kerülő István a király című rockopera rövidített és újragondolt előadása lesz. A részvétel ingyenes és nem szükséges hozzá a védettségi igazolvány. A bemutatót 2020-ra, a szobor 20 éves évfordulójára terveztük, de sajnos egy évet csúszott a járvány miatt.

Augusztus 20-án, pénteken 9:30 órakor Szentmise és városi ünnepség lesz az olai templomban, majd a Göcseji Falumúzeum várja az érdeklődőket különböző programokkal, a belépés ingyenes lesz és nem szükséges hozzá védettségi igazolvány.

- Szeptember 3-4-5-én, pénteken-szombaton-vasárnap egy három napos, ingyenes őszindító könnyűzenei hétvége várja majd az érdeklődőket a Városi Sportcsarnokban, ahol többek között fellép majd a Magna Cum Laude, a Kowalsky meg a Vega, a Hooligans, a New Level Empire, a Blahalouisana, Deák Bill Gyula és még sokan mások. A belépés tehát ingyenes lesz, de a maximum 3 ezer férőhely miatt a szervezők hamarosan jelentkeznek majd a részletekkel. Ugyanakkor a koncertekre, a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos országos rendeletek alapján a belépés csak védettségi igazolvánnyal lesz lehetséges.

Ugyancsak a rendezvényeket és a védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek alapján a szervezők úgy döntöttek, hogy idén is elmarad az Alsójánkahegyi Sör-Virsli és Hagymásbab Fesztivál, a Landorhegyi Lecsónap, a Kertvárosi Vigasság, a Bazitai Pogácsafesztivál, az Ebergényi Fesztivál, az Olai Fesztivál, a Kánikula Fesztivál és a Gólyadombi Fesztivál is.

- Nem önkormányzati, hanem magánrendezvény, a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület programja a Zalaegerszegi Sörfesztivál, amely a tervek szerint szeptember 17-18-19-én (péntek-szombat-vasárnap) lesz a Sportcsarnok előtti elkerített téren. Lesznek ingyenes gasztronómiai és kulturális programok, sörivó versenyek, vidámpark, bungee jumping, sörbicikli, kézműves és import sörök. A koncertek fizetősek lesznek, azokra a hatályos országos rendeleteknek megfelelően csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni. A napijegy elővételben 2.000 Ft, a három napos bérlet elővételben 4.000 Ft.

Szeptember 17., péntek:

-19.00 óra: Edda Művek

-21.30 óra: Delta

-23.00 óra: Lotfi Begi

Szeptember 18., szombat:

-18.00 óra: Szintaxis

-20.00 óra: Bagossy Brothers Company

-22.00 óra: Zaporozsec

Szeptember 19., vasárnap:

-15.00 óra: Tompeti és Barátai

-17.00 óra: Alma együttes

-19.00 óra: Follow The Flow

Köszönöm minden zalaegerszegi polgár megértését és partnerségét. Most még nem úgy alakulnak a városi programok, ahogy azt valamennyien közösen szeretnénk, de bízunk benne, hogy jövő ilyenkor már valóban örömmel, gondtalanul és a közösségeinket újraépítve lehetünk újra együtt!”

Kiemelt képünk a 2019-es Vadpörkölt és Bor Fesztiválon készült.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=358243089006803&set=a.335638601267252

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában