Frissen Zalából

2021.08.09. 07:00

Huszonkettedjére rendezték meg a Szent László Napot Iharoson

Szent László kultuszát és a lovagkori hagyományokat a somogyi településen már 22. alkalommal elevenítették fel a Szent László Nap keretében szombaton.

Korosa Titanilla

A Szent László Király Lovagrend koszorúz, jobbra Horváth Győző Fotó: Korosa Titanilla

A római katolikus templomban szentmisével kezdődött a rendezvény, melyet Puskás Antal, a pálos szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke és Lackó-Angi Gyula helyettes esperes mutatott be. Ezt követően Horváth Győző, a helyi Szent László Király Lovagrend nagymestere köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta: nagy érték, ha egy településen ilyen összejöveteleket tudnak tartani.

A Szent László Király Lovagrend koszorúz, jobbra Horváth Győző Fotó: Korosa Titanilla

- A közösség mindig erőt ad – mondta Horváth Győző. – Őseink, mint Szent László, Esztergomi Boldog Özséb, a pálos rend alapítója, Nagy Lajos király vagy a Hunyadiak mind példaképek lehetnek a mai fiatalság számára. Sokat beszélünk róluk, de keveset a női példaképekről, pedig több Árpád-házi szentünk van, akik a mai fiatal hölgyek számára példát adhatnak. Ilyen Szent Erzsébet, Szent Margit, a későbbi korokból említhetjük Kanizsai Dorottyát vagy Zrínyi Ilonát. Korunkban a többség számára sajnos nem ők a példa. Közösségünk próbálja továbbvinni a hagyományokat, ennek egyik legjobb példája ez a rendezvény.

Az ünnepségen adta át a nagymester a Szent László Forrása díjakat Balázs Ferenc karnagynak és vitéz Molnár Zsoltnak, a lovagrend érdekében végzett munka elismeréseként. A továbbiakban a díszkardot kapták a lovagrend azon ifjai, akik már biztosan tudnak fémkarddal bánni.

Idén a Szent László Napot összekapcsolták az V. Fehér Barátok emlékezete nappal, illetve a rendezvényen bemutatta Horváth Zoltán György, a Romanika Könyvkiadó tulajdonosa Corvin János és Lepoglava pálos kolostora című kötetét, illetve Karczag Ákos A kerlési csata és a Szent László-legenda című könyvét. Az ünnepség a templom előtt álló Szent László-szobor megkoszorúzásával ért véget. A program keretében délután megtartották a hagyományos íjászversenyt a lovagrendek tagjai között, illetve kéziaratás-bemutatóra is sor került. A programon képviseltette magát a kaposvári Fekete Sereg Lovagrend, Szárról a Vértes Egyesület, a Fehér Kereszt Lovagrend Inotáról, valamint a Székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók rendje is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában