Frissen Zalából

2021.08.23. 17:30

Csak óvatosan a gombákkal! Kicsit korábban kezdődött az őszi szezon Zalában

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt a szokottnál picit korábban kezdődött az őszi gombaszezon, főként Dél-Zalában, az Őrségben és a Vendvidéken gazdag az erdők-mezők kínálata. Ezzel párhuzamosan több a mérgező fajta is, ami komoly veszélyt jelent.

Péter B. Árpád

Benkő Lajos gombavizsgálat közben. Nemcsak a mérgező példányokat kobozza el, hanem a méreten aluliakat is

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Benkő Lajos, a hévízi termelői piac vezetője és gombaszakellenőre azt mondja, a világon egyedülálló hálózatnak köszönhetően hazánkban csak minősítés után kerülhet gomba a forgalomba, de a hobbigyűjtőknek is ajánlatos elvinniük vizsgálatra kosaruk tartalmát, mert bár sokan úgy vélik, hogy értenek hozzá, a valóságban azonban az ehető gombák közé gyakran kerül egy-egy mérgező is.

– Sajnos minden szezonnak vannak áldozatai – teszi hozzá Benkő Lajos –, és azt sem árt tudni, hogy a nem halálosan mérgező gombák is okozhatnak súlyos egészségügyi problémát, főként időseknél vagy azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük. A legtöbb gond a nem ehető csiperkékkel van, amelyek hányást, hasmenést okozhatnak, hosszú távon azonban ennél jóval veszélyesebbek. A bennük lévő nehézfémek ugyanis leülepednek a csontokban, és ha telítődik a szervezet, akkor egyszer csak eldől az illető. Ha valaki nem hajlandó elvinni vizsgálatra a gombát, legalább annyit tegyen meg, hogy pár másodpercre beteszi a mikróba, és ha szúrós a szaga, akkor azonnal dobja ki. Sajnos a magyarországi csiperkefajok túlnyomó többsége nem ehető.

Benkő Lajos gombavizsgálat közben. Nemcsak a mérgező példányokat kobozza el, hanem a méreten aluliakat is Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A halálosan mérgező gombák – köztük a gyilkos galóca – aflatoxintartalma az igazán veszélyes, folytatja a szakember, és az a baj, hogy a tünetek nem közvetlenül a fogyasztás után jelentkeznek, hanem 15-20 vagy akár 24 óra múlva, amikor már nincs visszaút.

– Leállítják a májat és a vesét, s nagyon sok ima és küzdés kell ahhoz, hogy valaki életben maradjon – teszi hozzá Benkő Lajos, kiemelve: a természet rendje szerint ezekre a gombákra is szükség van a lebontó folyamatoknál, mert ha nem lennének, néhány hónapon belül kihalna az élet a földön.

A szakellenőr még egy fontos dologra felhívja a figyelmet: attól, hogy egy gombafaj ehető, nem biztos, hogy a begyűjtött példányok is azok. Ezért is szükséges a minősítés, hiszen az egyedek aktuális állapotától is függ, alkalmasak-e arra, hogy a tányérba kerüljenek.

Benkő Lajos azt javasolja, szárított gombák esetén is kérjük el az árustól a vizsgálatról és a továbbfelhasználásról szóló igazolást, és aki ilyet nem tud felmutatni, attól ne vásároljunk. Friss gombánál – a kukacosság ellenőrzésére – pedig kérhetjük az eladótól, hogy vágja ketté a gombát. Amennyiben erre nem hajlandó, a legjobb, ha odébbállunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában