Frissen Zalából

2021.08.05. 11:03

A lovagrend ezüstkeresztjével tüntették ki a kanizsai kötődésű Borda Attilát

Komoly szakmai elismerésben részesült a nagykanizsai kötődésű Borda Attila, a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa konyhafőnöke.

Horváth-Balogh Attila

Borda Attila

Fotó: ZH

A szakembert az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tüntette ki a lovagrend nagy ezüstkeresztjével az indoklás szerint „a magyar gasztronómiai kultúra megőrzésében, nemzetközi elismertetésében végzett munkássága elismeréseként”. A lovagrend a közelmúltban elhunyt Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács vezetésével alakult meg 2005-ben azzal a céllal, hogy a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is képviselje és elősegítse annak megjelenítését társasági eseményeken, rendezvényeken.

- 2015 óta vagyok az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, a szervezet 130 tagot számlál, s a lovagrend „öregjei”, az úgynevezett nagytanács tagjai döntenek évről-évre a szakmai elismerések odaítéléséről – bocsátotta előre Borda Attila. – Most engem tartottak érdemesnek az elismerésre, aminek nagyon örülök, hiszen már a pályafutásom kezdete óta nagy hangsúlyt fektettem a régi magyar gasztrokultúra és a hagyományos alapanyagok (például a borsikafű, koriander, árpagyöngy, hajdina, köles), valamint a belőlük készült ételek népszerűsítésére. S azért is rendkívül megtisztelőnek érzem a kitüntetést, mert a csapatból én vagyok most a legfiatalabb.

Borda Attila
Fotó: ZH

Borda Attila azt mondta: sajnos, nemcsak az éttermek nem szentelnek kellő figyelmet a hagyományos magyar ételeknek, de a szakképzésből érkező fiatalok sem tudnak sokat erről a szegmensről.

- Nem ismerik a hagyományos sűrítési módokat, a régi fűszereket, de sajnos, a receptúrákat sem, ami annak köszönhető, hogy manapság a magyar gasztronómiában valamiért divatossá vált újragondolni a klasszikus ételeiket. Ez azonban megváltoztatja a receptet, s természetesen, az étel ízvilágát is, ennek ellenére a név gyakran ugyanaz marad, például a dödöllét az újragondolás után is ugyanúgy hívják. A fiatalok pedig így, ebben a formájában ismerik meg az ételt, ami azonban már nem ugyanaz, hiába finom és ízletes... Ezzel becsapják a fiatalokat, mert később aztán már azt az ízt keresik, ha olvassák, vagy meghallják a nevét.

A séf hozzátette: ez ellen mindenkinek tennie kellene a saját környezetében. Példának okáért: a dödölle a Spirit étlapján is ott van, tartalmi szempontból változatlan formában kifejezetten amiatt, mert sokan nem ismerik és nem is tudják elkészíteni, ugyanis nem egyszerű étel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában