2021.08.05. 11:03
A lovagrend ezüstkeresztjével tüntették ki a kanizsai kötődésű Borda Attilát
Komoly szakmai elismerésben részesült a nagykanizsai kötődésű Borda Attila, a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa konyhafőnöke.
Borda Attila
Fotó: ZH
A szakembert az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tüntette ki a lovagrend nagy ezüstkeresztjével az indoklás szerint „a magyar gasztronómiai kultúra megőrzésében, nemzetközi elismertetésében végzett munkássága elismeréseként”. A lovagrend a közelmúltban elhunyt Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács vezetésével alakult meg 2005-ben azzal a céllal, hogy a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is képviselje és elősegítse annak megjelenítését társasági eseményeken, rendezvényeken.
- 2015 óta vagyok az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, a szervezet 130 tagot számlál, s a lovagrend „öregjei”, az úgynevezett nagytanács tagjai döntenek évről-évre a szakmai elismerések odaítéléséről – bocsátotta előre Borda Attila. – Most engem tartottak érdemesnek az elismerésre, aminek nagyon örülök, hiszen már a pályafutásom kezdete óta nagy hangsúlyt fektettem a régi magyar gasztrokultúra és a hagyományos alapanyagok (például a borsikafű, koriander, árpagyöngy, hajdina, köles), valamint a belőlük készült ételek népszerűsítésére. S azért is rendkívül megtisztelőnek érzem a kitüntetést, mert a csapatból én vagyok most a legfiatalabb.
Borda Attila azt mondta: sajnos, nemcsak az éttermek nem szentelnek kellő figyelmet a hagyományos magyar ételeknek, de a szakképzésből érkező fiatalok sem tudnak sokat erről a szegmensről.
- Nem ismerik a hagyományos sűrítési módokat, a régi fűszereket, de sajnos, a receptúrákat sem, ami annak köszönhető, hogy manapság a magyar gasztronómiában valamiért divatossá vált újragondolni a klasszikus ételeiket. Ez azonban megváltoztatja a receptet, s természetesen, az étel ízvilágát is, ennek ellenére a név gyakran ugyanaz marad, például a dödöllét az újragondolás után is ugyanúgy hívják. A fiatalok pedig így, ebben a formájában ismerik meg az ételt, ami azonban már nem ugyanaz, hiába finom és ízletes... Ezzel becsapják a fiatalokat, mert később aztán már azt az ízt keresik, ha olvassák, vagy meghallják a nevét.
A séf hozzátette: ez ellen mindenkinek tennie kellene a saját környezetében. Példának okáért: a dödölle a Spirit étlapján is ott van, tartalmi szempontból változatlan formában kifejezetten amiatt, mert sokan nem ismerik és nem is tudják elkészíteni, ugyanis nem egyszerű étel.