Frissen Zalából

2021.07.06. 06:50

Nyaralás: az enyhítések után felpörgött a belföldi turizmus, és már jönnek a külföldiek is

Szombat óta visszanyerte Magyarország a szabadságát, hiszen 5,5 millió beoltottnál megszűnt a legtöbb korlátozás. Az új intézkedések között eltörölték a kötelező maszkhasználatot (kivéve az egészségügyi és szociális intézményekben), és most már nem kell védettségi igazolvány ahhoz, hogy valaki szállodába, étterembe, kulturális intézménybe menjen. Ezzel új korszak jön a turizmusban is.

PBÁ, BB

Képünkön Szabados Balázs Bence (balról) és Czimondor Nándor igazgató leveszi az utolsó, a járványszabályokra figyelmeztető táblát a zalakarosi MenDan Hotelben.

Aprócska kivétel azért maradt: a sport-, valamint a zenés-táncos rendezvényeket, továbbá a zárt térben tartott vagy az 500 főt meghaladó szabadtéri programokat továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Újra nyitva a Tófürdő mindenki előtt

Rendkívüli örömmel fogadta Hévíz a korlátozások feloldását, összegzett Papp Gábor, a város polgármestere, kiemelve: a Tófürdő újra nyitva áll mindenki előtt. Ez azt jelenti, hogy szombat óta az intézményben nem ellenőrzik a védettségi igazolványt, emellett szabadon lehet foglalni a szálláshelyeken is. Nyitnak a wellness-szolgáltatások, a kalandparkokban, éttermekben, múzeumokban sem kell igazolni a védettségünket, sorolta Hévíz első embere, kiemelve, maszkot sem kötelező már hordani, „de legyünk türelmesek azokkal, akik a védőeszközt még használják, mert így tartják biztonságosnak”.

Aki teheti, kimozdul. Az elmúlt napokban sorra jöttek a diákcsoportok és a túrázók az új gyenesdiási fűszerkerthez Fotók: PBÁ

A légi közlekedésben még lehetnek korlátozások

– A korlátozások feloldása nemcsak a magyarországi lakosokra vonatkozik, hanem mindenkire, aki a szomszédos országokból vagy az Európai Unió államaiból érkezik – folytatta Papp Gábor. – A légi közlekedésben még lehetnek korlátozó intézkedések, Ukrajna esetében például maradnak a korábbi szabályok.

A városvezető emlékeztetett, július 1-jétől elérhető az uniós védettségi igazolvány, amelyet idehaza papíralapon a kormány­ablakokban, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Ezzel az EU-ban szabadon utazhatunk, ami egyben azt is jelenti, hogy Hévízre végre visszatérhetnek a külföldi turisták.

Megjelentek a szlovák, cseh és osztrák vendégek

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére úgy fogalmazott: az oltási program sikerének köszönhetően élénkülés látható a belföldi turizmusban, amely az elmúlt napokban ismét lendületre kapott.

A Balaton térségében a várakozások szerint nagyon erős lesz a nyár. Vasárnap délelőtt, a rossz idő ellenére is, sokan érkeztek a balatongyöröki Szépkilátóhoz, amely népszerű kirándulóhely

– A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számai is ezt mutatják – folytatta a szakember. – A Balaton környékén már több mint másfél millió vendégéjszakát látunk júliusra és augusztusra. Ez az adat az egy hónappal korábbinak pontosan a duplája, és érzékelhető, hogy elindult a beutazóturizmus is, hiszen az enyhítésekkel megjelentek az első szlovák, cseh és osztrák vendégek a térségben.

Könnyid László arra is felhívta a figyelmet, az 5,5 millió beoltott utáni újabb lazítások azt is hozzák, hogy a turisztikai szolgáltatók visszakapják a megszokott életük legnagyobb részét, hiszen például megszűnt a kötelező maszkhasználat a személyzet esetében is.

Levették a táblát

Szombaton levették az utolsó, a járványszabályokra figyelmeztető táblát is a zalakarosi MenDan Hotelben, ahol kora délelőtt, reggeliidőben, jól érzékelhető volt a megnövekedett forgalom, a hallban és az étteremben egyaránt.

Képünkön Szabados Balázs Bence (balról) és Czimondor Nándor igazgató leveszi az utolsó, a járványszabályokra figyelmeztető táblát a zalakarosi MenDan Hotelben

Czimondor Nándor igazgató szerint a folytatás hasonlatos lehet a csodaszép 2019-es esztendőhöz, amely kiemelkedően jó év volt a magyar turizmusban.

Startra készen álltak

– Bizakodva vártuk 2020-at – folytatta –, de jött a járvány, a leállás, a korlátozás. Mi ezt az időszakot fejlesztésekre, építkezésre használtuk. Igénybe vettük az állami támogatásokat, így személyzetünk legnagyobb részét megtartottuk, és amikor eljött a nyitás pillanata, startra készen álltunk. Nagy örömmel fogadtuk az újabb enyhítéseket, amelyek hatására magasabb fokozatba kapcsol az egész ágazat.

Czimondor Nándor azt mondta, ha a 10 milliós magyar lakosságból 3,5-4 millió turista hiányzik, az komoly kiesés, de így, hogy már védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodába menni, jelentősen nőhet a házak töltöttsége. Erre utal, hogy a kormánydöntés bejelentése óta a MenDanban folyamatosan csörög a telefon, megugrott a foglalások száma.

Hosszú hónapokon át bevétel nélkül

– Kimondottan rossz időszakot hagyunk magunk mögött – szögezte le a szállodaigazgató –, hiszen hónapokig nem voltak bevételeik a szolgáltatóknak, és ez nem pótolható, ám reménykedünk abban, hogy mostantól nem lesznek veszteségeink. Az látszik az adatokból, hogy a balatoni régió szálláshelyei gyorsan megtelnek, ami érvényes természetesen Zalakarosra is. Örömmel látjuk a vendégeket, ki vagyunk éhezve a feladatra.

Van, ami nem változott…

Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis e programokon marad a létszámkorlátozás, és ezeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett lehetnek jelen ezeken a rendezvényeken.

A hatályos jogszabályok maximális betartásával dolgoznak a művelődési házakban is. A nagykanizsai Honvéd Kaszinó igazgatója, Halmos Ildikó elmondta: a maszkviselés már nem kötelező az intézményükben, természetesen ha valaki mégis szeretné hordani, az megteheti. Úgy tűnik, a látogatók figyelik a híreket, tisztában vannak a rendelkezésekkel, s könnyen alkalmazkodtak.

Hasonló hírekről számolt be a kanizsai HSMK igazgatója, Horváthné Gelencsér Edit is. Hozzátette: a koronavírus idején egy pályázat keretében légfertőtlenítő készülékeket nyertek, ezeket azóta is használják az előadások előtt. E berendezések vírus- és baktériumölő képessége miatt a maszkok viseléséről korábban saját hatáskörben dönthettek, ezért már bő két hete nem kötelező a maszk a Kanizsai Kulturális Központ intézményeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában