Frissen Zalából

2021.07.21. 16:20

Logisztikai központ létesül Zalaegerszegen

Összességében több mint 30 milliárd forintos beruházással konténerterminál és logisztikai központ épül Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A tiszti klub épületét felújítják a kormányhivatal számára, állami forrásból

Fotó: Katona Tibor

A közgyűlés a keddi rendkívüli ülésén, zárt ajtók mögött döntött a beruházáshoz szükséges terület biztosításáról, számolt be róla a szerdai Zeginfón Balaicz Zoltán polgármester. A Metrans csoport, Európa egyik piacvezető intermodális szállítmányozási vállalata 20 hektárt vásárol meg a zalaegerszegi önkormányzattól 724 millió forintért a beruházáshoz. A német-cseh óriásvállalat 15,7 milliárd forint saját forrásból és a magyar kormány 3,9 milliárdos támogatásával építi fel a konténerterminált és logisztikai központot. Az utak, közművek kiépítését a város vállalta 1,1 milliárd forintból, a magyar állam pedig mintegy 10 milliárdból elkészíti a zalaszentiváni deltavágányt, ami nélkülözhetetlen a fejlesztéshez. A logisztikai beruházás első körben 120 munkahelyet teremt, s a cég jelzése alapján, a további fejlesztési ütemeket is figyelembe véve 500 új munkahelyről beszélhetünk, mondta a Zeginfón Balaicz Zoltán.

A tiszti klub épületét felújítják a kormányhivatal számára, állami forrásból
Fotó: Katona Tibor

Az említett 20 hektáron az első ütem valósul meg, az építkezés hamarosan elindul (szeptember 9-én lesz az alapkőletétel), és a tervek szerint 2023 nyarán kezdhet működni a szállítmányozási központ. A Metrans fő tevékenysége az európai kikötőkön keresztül a globális konténerforgalom megszervezése a közép-kelet-európai országokba. Zalaegerszegen a Metrans vasúti teherszállításához kapcsolódóan lesz egy átrakodó állomás, egy raktározási bázis, és később egy átcsomagolási bázist is kialakítanak. Négy párhuzamos vasúti vonalon zajlik majd a szállítás a térségben, ebből egy a személyszállítást, három a teherforgalmat szolgálja ki.

A beruházás olyan léptékű, hogy Zalaszentiván és Zalaegerszeg közigazgatási határát módosítani kell, ennek előkészítésére bizottságot hoztak létre Gecse Péter alpolgármester vezetésével.

A közgyűlés az üzemeltetők igényei alapján arról is döntött, hogy az eddigi 22 óra helyett a nyári időszakban (május 1-jétől szeptember 15-ig) este 11-ig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek előkertjei, teraszai.

A volt tiszti klub épületéről is tárgyaltak a képviselők. Az 1900-ban készült belvárosi épület 2008-tól magántulajdonban volt, de a gazdasági válság miatt a vállalkozó elvetette a tervezett képtár és kávézó kialakításának tervét. Az épület állaga romlott, megmentésére az önkormányzat a Zóna-projekthez hasonló eljárást alkalmaz: megvette az ingatlant a vállalkozótól állami pénzből a Modern városok program keretében. Szintén állami forrásból felújítja a volt tiszti klubot, ahová a kormányhivatal szakigazgatási szervei költöznek. A képtár ötletét nem vetették el: lesznek helyiségek, ahol folyamatosan helyi alkotók műveit fogják kiállítani. A közgyűlés kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az ingatlant, hogy a tervezés után minél gyorsabban kiválaszthassák a kivitelezőt közbeszerzési eljárás során, s még idén vagy jövő év elején elindulhasson a felújítás, mondta Balaicz Zoltán.

Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az Egervári úti Kék madár mellett új lakópark épüljön, s megadta a hozzájárulást a Gépsystem Kft. irodaépületének korszerűsítéséhez és bővítéséhez is.

Zalaegerszegen 718 millió forintból kézműves piac épül, a földszintjén lesz egy bisztró és sütöde. A közgyűlés döntése szerint nyílt pályázattal keresnek üzemeltetőt a vendéglátóhelyre. Havi 300 ezer forint bérleti díjat kér a város, és olyan feltételeket szab, hogy jó eséllyel helyi vállalkozás kapja a lehetőséget. Zalai, göcseji ételeknek is szerepelni kell a kínálatban például.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában