Frissen Zalából

2021.07.07. 20:00

Közgyűlést tartottak Pacsán – támogatásokról is döntöttek

Tucatnyi napirendi pontot tárgyalt minap a közép-zalai város képviselő-testülete, a járvány utáni első alkalommal tartott közgyűlésén.

Arany Gábor

A képen Kelemen Tamás polgármester. Fotó: Arany Gábor

A döntésekről Kelemen Tamás polgármester számolt be érdeklődésünkre. Elsőként a bölcsődei férőhelyigények elbírálásáról szólt. Az öt gyermeket fogadó intézményből hárman óvodába kerülnek szeptemberben, és helyükre ketten érkeznek.

Tárgyalták a tüttösi határban, külterületen álló egykori termelőszövetkezeti pince külföldi tulajdonosának kérelmét, amelyben az építési szabályzat módosítását kezdeményezte. Kérését azzal indokolta, miszerint telephelyet alakítana ott ki, de ezt a mezőgazdasági területen nem teheti meg.

A polgármester elmondta, mivel változik a településrendezési tervekkel kapcsolatos jogi szabályozás, ezért nem hoztak döntést. Hozzátette, később megvizsgálják, hogy esetleg a terület egy részét átminősítsék a kérésnek megfelelően. A polgármester kiemelte, az ilyen tevékenységhez ott a város ipari parkja, ezért nem látszik indokoltnak a mezőgazdasági terület átminősítése.

A képen Kelemen Tamás polgármester. Fotó: Arany Gábor

_ Nem először fordul elő, hogy az ingatlan megvásárlása után döntenek a hasznosításról, és aztán ehhez akarják igazíttatni a szabályozást _ jegyezte meg a napirend kapcsán.

Szennyvízbekötésekkel kapcsolatban is döntöttek. A Csány László és Gagarin utcában ingatlantulajdonosok csatlakoznának a hálózatra, és ez önkormányzati tulajdonú területeket érint. A testület hozzájárulását adta ehhez azzal a feltétellel, hogy művelet nem járhat az útburkolat felbontásával.

Tárgyaltak a szennyvízközműrendszer 15 éves, úgynevezett gördülő fejlesztési tervének módosításáról is.

Az oktatási, nevelési év közeledtére tekintettel óvodáztatási, beiskolázási támogatásról is döntöttek, folytatva a többéves hagyományt.

E szerint a város intézményeibe járó pacsai gyermekek 10-10 ezer forint anyagi segítséget kapnak szeptemberben. A szülők által igényelhető támogatást megkapják a középiskolás diákok, valamint azok a gyermekek is, akik speciális nevelési igényeikre tekintettel másik településre járnak. Erre a célra a város évente 1,5 millió forint körüli összeget szokott költeni.

A civil szervezetek támogatása is terítékre került. E szerint minden anyagi segítséget igénylő szervezet kérelme pozitív elbírálásban részesült. A horgászegyesület 80 ezer, a polgárőrség 300 ezer, a városvédő és -szépítő egyesület 100 ezer, a Nőszirom Kulturális Egyesület 100 ezer, az önkéntes tűzoltók 200 ezer forintot kapott.

Rajtuk kívül a testület döntése alapján a plébánia is kap 200 ezer forint támogatást, mondta el végezetül Kelemen Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában