Frissen Zalából

2021.07.18. 11:47

Kerek évfordulót ünnepelt Molnári

Jubileumi falunapot rendeztek szombaton a Mura menti horvát ajkú településen, melyen a község első írásos említésének 700. évfordulóját ünnepelték meg.

Horváth-Balogh Attila

Kósa János, Cseresnyés Péter, Bene Csaba és Gugán János a kiállításon Fotó: Szakony Attila

A jubileumi falunap a templomban délelőtt indult ünnepi szentmisével, amit Marton István plébános mutatott be. Ezt követően a résztvevők lerótták kegyeletüket a hősi emlékműnél, majd a falunap és az évforduló kapcsán létrehozott helytörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitójára került sor a kultúrház előtti területen. A szép számú megjelentet – köztük Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztost, államtitkárt, országgyűlési képviselőt, Bene Csabát, a Zala Megyei Közgyűlés alelnökét és Gugán Jánost, az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökét – Molnári polgármestere, Kósa János köszöntötte.

Kósa János, Cseresnyés Péter, Bene Csaba és Gugán János a kiállításon Fotó: Szakony Attila

– A településünk 700 évére emlékezünk, 1321 szeptember 25-én kelt az az okirat, melyben a Kanizsay család ősének, az Osl családnak adományozták a hitszegővé vált németújvári Kakas Miklós által addig birtokolt Kanizsát és a hozzá tartozó környező településeket – idézte fel a település első írásos említésének körülményeit Kósa János.

– Hétszáz év telt el azóta, de itt vagyunk és fennmaradtunk. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a török idők óta új szomszédaink vannak; előtte Tótszerdahely irányába Szentmihály települése, Murakeresztúr felé Szentgyörgy, Semjénháza irányába pedig Nyírkútfölde voltak a közvetlen szomszédok. Ezek mind elpusztultak, Molnári mégis él, horvátok települtek ide a törökvész után.

Őrizzük a horvát hagyományokat – nyelvünkkel, kultúránkkal gazdagítva hazánkat.

Cseresnyés Péter köszöntőjében arról beszélt egyebek közt: Molnári megmaradása annak köszönhető, hogy az ősök továbbvitték és átadták utódaiknak a keresztény hitet, a horvát, illetve a horvát-magyar hagyományokat, közös kultúránkat. A politikus szerint a közép-európai térségben élők az ősökhöz hasonlóan egyre fontosabbnak tartják kultúrájuk, hagyományaik megőrzését, szemben Európa nyugati, meggyengült államaival.

Az ünnepi beszédek végén a polgármester elismerést adott át a község háziorvosának, dr. Berkes Attilának és asszisztensének, Glogovecz Lászlónénak a pandémia alatt tanúsított helytállásukért.

A megnyitót színesítette műsorával a Molnári Asszonykórus, akik felléptek a délutáni kulturális blokkban is. A nap folyamán az érdeklődőket még számos program várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában